Η ώρα της κρίσης έφτασε για τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι, γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, και τον Ματέο Ρέντσι, δήμαρχο της Φλωρεντίας, οι οποίοι διεκδικούν σήμερα το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της Κεντροαριστεράς.

Οι προοδευτικοί ψηφοφόροι εκφράζουν την προτίμησή τους από τις 8.00 και οι κάλπες πρόκειται να παραμείνουν ανοικτές έως και τις 20.00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή, ο Μπερσάνι είχε λάβει ποσοστό 44,9% και ο Ρέντσι 35,5%.

Είναι σαφές ότι ο γραμματέας των Δημοκρατικών διατηρεί το προβάδισμά του, τη στιγμή, μάλιστα, που και η επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, του CGIL, Σουζάνα Καμούσο, δήλωσε ανοικτά ότι τον στηρίζει και πως «μια τυχόν υπερίσχυση του Ρέντσι θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον χώρο της εργασίας».

Το δε αίτημα του δημάρχου της Φλωρεντίας να ψηφίσουν και όσοι πολίτες δεν προσήλθαν στις κάλπες κατά τον πρώτο γύρο φαίνεται πως δεν έπιασε τόπο. Σε σύνολο 100.000 νέων αιτήσεων, θεωρήθηκαν έγκυρες μόνο οι 7.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει του σχετικού κανονισμού, η απευθείας συμμετοχή στον δεύτερο γύρο αυτής της εκλογικής διαδικασίας μπορεί να επιτραπεί μόνον αν ο αιτών δηλώσει ότι στις 25 Νοεμβρίου δεν ψήφισε λόγω σοβαρού και αποδεδειγμένου προβλήματος.

«Εργασία, πάταξη της φοροδιαφυγής, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» είναι ο πυρήνας των εξαγγελιών του Μπερσάνι. Σε αυτά ο 37χρονος Ρέντσι απαντά με «επιβράβευση της αξίας, στήριξη των οικογενειών, μείωση της γραφειοκρατίας».

«Να είστε σίγουροι ότι, αν χάσω, δεν πρόκειται να κάνω λόγο για κανενός είδους νοθεία. Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα και θα στηρίξω δυναμικά τον υποψήφιο πρωθυπουργό μας» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος κάλεσε χθες τον ανθυποψήφιό του «να πιουν μαζί έναν καφέ» για φιλική συζήτηση.

«Πρόκειται για μιας μορφής δημοψήφισμα σχετικά με το τι σημαίνει πλέον ο όρος “Αριστερά”» σημειώνει η εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα» και διευκρινίζει: «Ο Μπερσάνι είναι πιθανό να κερδίσει, διαιωνίζοντας έτσι μεγάλο μέρος της παράδοσης. Αλλά θα πρέπει να δώσει απαντήσεις και σε όσους θεωρούν ότι η παράδοση αυτή χρήζει σημαντικής ανανέωσης».

Διαβάστε επίσης: Άνοιξαν οι κάλπες της Κεντροαριστεράς, με ξεκάθαρο φαβορί τον Μπερσάνι, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012, 11:37

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης