Η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση της σύγκρουσης στη Συρία, εφόσον δοθούν «εξηγήσεις» για τα όπλα που στέλνονται στη συριακή αντιπολίτευση, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Θέλουμε κάποιες εξηγήσεις: Πώς ακριβώς, μέσα από ποιες διαδρομές κατευθύνονται τα όπλα προς την αντιπολίτευση. Αν μας παρασχεθεί αυτή η απάντηση… τότε, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τα βήματα για την αποστρατιωτικοποίηση. Αλλά μέχρι τώρα, δεν υπήρξε τίποτα» δήλωσε ο κ. Λαβρόβ σε συνέντευξή του στο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η Ρωσία ότι προμηθεύει όπλα στο καθεστώς Άσαντ, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι πρόκειται για όπλα αεράμυνας και ελικόπτερα τα οποία «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτόν τον πόλεμο» όπως επίσης και «δύο ελικόπτερα τα οποία στάλθηκαν στη Ρωσία για συντήρηση και τα οποία δεν κάνουν τη διαφορά στην πράξη».

Το θέμα της αποστρατικοποίησης συζητήθηκε για πρώτη φορά στη Γενεύη το 2011, στη συνεδρίαση της διεθνούς Ομάδας Δράσης για τη Συρία υπό τον ΟΗΕ, υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η σχετική συζήτηση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία, προμηθεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό στις ομάδες των ανταρτών, ενώ όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης οι χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, στέλνουν ελαφρύ οπλισμό στους αντάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κέρι -Λαβρόφ

Επισημαίνεται πως στις 27 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία αποφάσισαν να κάνουν «ό,τι είναι δυνατόν» για να διευκολύνουν το διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης της Συρίας και της ένοπλης αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Βερολίνο, μετά την πρώτη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

«Ουδείς θα λύσει τα προβλήματα της Συρίας, οι ίδιοι οι Σύροι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη σχεδόν δίωρη συνάντηση του με τον Τζόν Κέρι, στη γερμανική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βιτκόρια Νούλαντ δήλωσε, ότι οι Κέρι και Λαβρόφ αφιέρωσαν τον μισό και πλέον χρόνο της συνάντησής τους για το Συριακό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συζήτηση ως «ιδιαίτερα σοβαρή και παραγωγική» όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Associated Press.

Το σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου αναφέρει πως οι δύο υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά την εφαρμογή της λεγόμενης «Συμφωνίας της Γενεύης» που προβλέπει ότι η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να σχεδιάσουν από κοινού τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης, για την μετά Άσαντ περίοδο.

«Όσον αφορά τη Συρία, το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι επιβεβαιώθηκε ότι συμφωνούμε πως η συνέχιση της βίας είναι απαράδεκτη» σχολίασε ο Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το κλίμα της συνάντησης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «υπάρχει η αίσθηση πως κατά τη δεύτερη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Τζον Κέρι, θα προσπαθήσει να διαδραματίσει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο» σε θέματα, όπως οι υιοθεσίες Ρωσοπαίδων από Αμερικανούς, αλλά και για το νόμο Μαγκνίτσκι.

Το θέμα της ασφάλειας των θετών παιδιών από τη Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες έφερε τις σχέσεις των δύο χωρών στο χειρότερο σημείο των τελευταίων χρόνων.

Η Μόσχα επικαλούμενη πολλές περιπτώσεις κακοποίησης και θανάτων υιοθετημένων παιδιών από τη Ρωσία στις Ηνωμένες, πριν δύο μήνες, απαγόρευσε τις υιοθεσίες από αμερικανούς πολίτες με νόμο που θεωρήθηκε ως αντίποινο στον αμερικανικό νόμο Μαγκνίτσκι.

Πηγή: Russia Beyond the Headlines
Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης