Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να αποτρέψουν το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για επίλυση του προβλήματος μέσω της διπλωματίας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι, μίλησε στην περσική υπηρεσία της ΦτΑ την Δευτέρα, μετά από δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας ότι η Ουάσιγκτον έχει προσεγγίσει την Τεχεράνη για να της μεταφέρει ότι δεν θα συρθεί σε έναν πόλεμο μαζί της, σε περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε ο κ. Κάρνι «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει απόλυτη σύγκλιση απόψεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ όσον αφορά στην απόλυτη ανάγκη να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Αυτή είναι η πολιτική του Προέδρου και θα χρησιμοποιήσει όλη την δύναμη των ΗΠΑ προς τον στόχο να αποτραπεί η Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», σημείωσε ο κ. Κάρνι.

Ο κ. Κάρνι ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει πως υπάρχει ακόμα χρόνος για διπλωματία, ενώ θα συνεχίζονται οι πιέσεις στο Ιράν μέσω των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί. Ωστόσο επεσήμανε ότι το παράθυρο της διπλωματίας «δεν θα είναι ανοικτό για πάντα» και τόνισε ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι» προκειμένου να εμποδιστεί η Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Γεντιόθ Άχρονόθ», την Δευτέρα, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ έστειλαν στο Ιράν έμμεσο μήνυμα μέσω δύο ευρωπαϊκών χωρών «ότι δεν θα στηρίξουν μια επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όσο η Τεχεράνη δεν προκαλεί προβλήματα σε αμερικανικά συμφέροντα στον Περσικό Κόλπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης