Ως «ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του κιτς» χαρακτηρίζει τα Σκόπια σε οδοιπορικό του το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

Στο άρθρο ο συντάκτης αναφέρει: «Πίδακες νερού εκτοξεύονται στον αέρα μπροστά από τους πολεμιστές: κόκκινες, κίτρινες, μπλε, μοβ. Οι οκτώ μπρούτζινοι πολεμιστές ατενίζουν μέσα από τα νερά του σιντριβανιού, ενώ από πάνω τους ψηλά βρίσκεται το χρυσό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κραδαίνει ένα σπαθί προς τον ουρανό, ενώ οι μελωδίες του Βάγκνερ και του Τσαϊκόφσκι ακούγονται από τα ηχεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσθέτει πως «τα Σκόπια έχουν ένα καινούργιο αξιοθέατο: τον ύψους 30 μέτρων “Έφιππο Πολεμιστή” στην πλατεία Μακεδονίας, μια κεντρική πλατεία της πόλης. Το άγαλμα κόστισε 10,5 εκατομμύρια ευρώ και είναι τόσο αυθεντικό, όσο και η απομίμηση του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας».

«Στην άλλη πλευρά του ποταμού Βαρδάρη, κοντά στην είσοδο της παλιάς πόλης, ένα άγαλμα του βασιλιά Φίλιππου του Β’ -πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου- υψώνει την κολοσσιαία γροθιά του στον ουρανό, ενώ μπρούτζινα αγάλματα αλόγων ξεπηδούν από το παραδίπλα σιντριβάνι» σχολιάζει επίσης το «Spiegel», την ώρα που το έργο δεν έχει τελειώσει και πολλά σημεία και προσόψεις παραμένουν καλυμμένα με γερανούς και σκαλωσιές.

«Το πρόγραμμα της ανέγερσης κτηρίων και μνημείων ονομάζεται “Σκόπια 2014” και έχει κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο VMRO, το συντηρητικό και εθνικιστικό κυβερνών κόμμα» αναφέρει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιοδικό τονίζει ότι τα τοπικά ΜΜΕ είναι ιδιαίτερα προσεκτικά ως προς τους χαρακτηρισμούς τους και την περιγραφή των νέων αυτών κτισμάτων: «H πολλή κριτική μπορεί να σου κοστίσει τη δουλειά σου. Το VMRO έχει εδώ και πολλά χρόνια τον έλεγχο των ΜΜΕ».

To «Spiegel» αναφέρει επίσης περιστατικά λογοκρισίας κατά δημοσιογράφων των Σκοπίων. «Η περίπτωση του Τομισλάβ Κεζαρόφσκι αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη για αυτό. Ο δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών, διότι αποκάλυψε σύμφωνα με το κατηγορητήριο την ταυτότητα ενός μάρτυρα σε υπόθεση δολοφονίας το 2008 -μια κατηγορία που σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές θεωρήθηκε απόπειρα να φιμωθεί η δημοσιογραφική κριτική απέναντι στην κυβέρνηση» αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο σημειώνει ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα φτώχειας και οικονομικής αστάθειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης