Τέλος δεν έχουν οι καταγγελίες για εκτελέσεις αμάχων από δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού στη Σρι Λάνκα τις τελευταίες ημέρες πριν τον τερματισμό του αιματηρού εμφυλίου το 2009.

Τελευταίο επεισόδιο σε αυτή τη διαμάχη ανάμεσα σε συγγενείς θυμάτων και μελών ακτιβιστικών οργανώσεων με κυβερνητικά στελέχη αποτελεί η περίπτωση ενός 12χρονου παιδιού. Ο Balachandran Prabhakaran (Μπαλατσάντραν Πραχακάραν) ήταν ο γιος του Velupillai Prabhakaran (Βελουπιλάι Πραχακάραν), ηγέτη των μαχητών Ταμίλ, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός με πέντε σφαίρες στο στήθος στις 19 Μαΐου 2009, έχοντας προηγουμένως παραμείνει υπό καθεστώς ομηρίας για αρκετή ώρα. Εκείνη την ημέρα είχε σκοτωθεί και ο πατέρας του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, καθώς η κυβέρνηση επιμένει πως έπεσε μαχόμενος, την ίδια στιγμή που μέλη ακτιβιστικών οργανώσεων κάνουν λόγο για εκτέλεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εικόνες με τα πτώματα τους είχαν κάνει τότε τον γύρο του κόσμου προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.

Σύμφωνα με νέες φωτογραφίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μέσω ενός ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του βρετανικού σταθμού «Channel 4», είναι πολύ πιθανό ο 12χρονος να εκτελέστηκε παρά το γεγονός ότι αποτελούσε αιχμάλωτο πολέμου. Όπως υποστηρίζει εκπρόσωπος των «Δημοσιογράφων για την Ελευθερία στη Σρι Λάνκα» (JDS), η τεχνική ανάλυση φωτογραφιών που τραβήχτηκαν με διαφορά λίγων ωρών από την ίδια συσκευή και δείχνουν αρχικά τον μικρό Balachandran να κάθεται σ’ έναν καναπέ και να τρώει σοκολάτα και στη συνέχεια να βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος με πέντε σφαίρες στο στήθος, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί… θανάτου από διασταυρούμενα πυρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί χρόνια η κυβέρνηση υποστήριζε πως το παιδί είχε σκοτωθεί στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης, χωρίς ποτέ να παραδεχτεί πως είχε πέσει στα χέρια δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού.

«Ο θάνατός του ήταν σκόπιμος και υπολογισμένος. Υπάρχουν αποδείξεις και δεν χωρά αμφιβολία πως το παιδί εκτελέστηκε. Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα πρέπει να δώσει εξηγήσεις», τονίζει από την πλευρά του ο Callum Macrae, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «No Fire Zone», το οποίο θα προβληθεί τον Μάρτιο στο πλαίσιο ενός Κινηματογραφικού Φεστιβάλ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη και είναι σχεδόν βέβαιο που θα πυροδοτήσει νέο γύρο αντιπαραθέσεων.

«Εκτέλεση από κοντινή απόσταση»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της JDS η εξέταση των τραυμάτων στο σώμα του 12χρονου αφήνει σαφείς ενδείξεις πως πρόκειται για εκπυρσοκρότηση όπλου από κοντινή απόσταση.

«Οι νέες φωτογραφίες είναι πολύ σημαντικές καθώς δεν αφήνουν περιθώριο στην άποψη πως ο Balachandran πέθανε από διασταυρούμενα πυρά στη διάρκεια ένοπλης σύρραξης. Αποδεικνύουν ότι βρισκόταν υπό κράτηση και του έδωσαν μάλιστα μέχρι και ένα σνακ (σοκολάτα), πριν τελικά τον εκτελέσουν εν ψυχρώ», προσθέτει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «No Fire Zone».

«Πραγματικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω την ψυχολογία ενός στρατού, ο οποίος μπορεί να εκτελεί ένα παιδί, χωρίς ποτέ να λογοδοτήσει για την πράξη του. Το γεγονός μάλιστα πως αυτές οι ενέργειες “απαθανατίζονταν” και αντιμετωπίζονταν ως “λάφυρα πολέμου” είναι ακόμα πιο ανατριχιαστικό», επισημαίνει επίσης.

Ο Callum Macrae έχει δημιουργήσει τα τελευταία δύο χρόνια μια σειρά από ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του βρετανικού σταθμού «Channel 4», προκειμένου να αποδείξει πως ο κυβερνητικός στρατός ευθύνεται για εγκλήματα Πολέμου στη διάρκεια των συγκρούσεων με μαχητές του αυτονομιστικού κινήματος «Τίγρεις για την Απελευθέρωση του Ταμίλ Ιλάμ».

Από την πλευρά του πάντως ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, Ruwan Wanigasuriya (Ροουάν Ουανιγκασουρίγια) ξεκαθάρισε πως οι φωτογραφίες δεν αποδεικνύουν τίποτα, επαναλαμβάνοντας πως ο ανήλικος έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του κυβερνητικού στρατού για την κατάληψη της πόλης Λίττε, του τελευταίου προπυργίου των αντικαθεστωτικών κοντά στο Μουλαϊτίβου στο βορειοανατολικό τμήμα της Σρι Λάνκα.

Περίπου 70.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του εμφυλίου, ο οποίος κράτησε 26 ολόκληρα χρόνια και βύθισε στο πένθος και τη δυστυχία μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Σε έκθεσή του ο Ο.Η.Ε. υποστηρίζει πως οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, ισχυρισμούς τους οποίους το Κολόμπο έχει απορρίψει.

Διαβάστε επίσης:
Σρι Λάνκα: Επέτειος ενότητας με υποσχέσεις για κοινωνική συνοχή, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013, 01:33

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης