Αν το ζητήσει η Ελλάδα, θα μπορούσε να της δοθεί χρηματοδοτική βοήθεια 4 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες από τη Συρία, απαντάει η Κομισιόν διά της αρμόδιας Επιτρόπου κ. Malmström στον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων – Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τονίζει, επίσης, ότι η Επιτροπή «γνωρίζει πλήρως την απαράδεκτη κατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα» και ότι, από κοινού με άλλους εταίρους, υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση με χρηματοδοτική βοήθεια και την επιτόπου παροχή εμπειρογνωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απάντησή της, η Επιτροπή αναφέρει ότι με μία αίτηση μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα αυτοί οι πόροι, στο πλαίσιο του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες του 2012, προκειμένου να ανακουφιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και να μετριαστεί η τεράστια ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πρόσφατα ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε τα κρατητήρια της αστυνομίας στη Μυτιλήνη καθώς, και έναν χώρο του λιμεναρχείου όπου κρατούνται μετανάστες. Μεταξύ όσων εισέρχονται σήμερα στη χώρα περιλαμβάνονται και πολλά άτομα από τη Συρία, που δεν αντιμετωπίζονται σύμφωνα με όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων σημείωνε ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία και η βίαιη καταστολή από το καθεστώς, με πάνω από 20.000 θύματα (σ.σ.: σήμερα τα θύματα έχουν ξεπεράσει τις 40.000), έχει προκαλέσει βίαιο εκτοπισμό και μετακινήσεις περισσοτέρων από 1.200.000 ανθρώπων, ενώ, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHRC), οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από τη Συρία ή όσοι αναμένεται να καταγραφούν ανέρχονται σε 278.392.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης