Σε ποσοστά-ρεκόρ είναι η ανεβασμένη η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από την επανεκλογή του στην προεδρία τον Μάιο του 2012, εξ αιτίας της επέμβασης της Ρωσίας στην Κριμαία.

Συνολικά το 69% των ερωτηθέντων, εννέα ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλαδή περισσότεροι από δύο στους τρεις Ρώσους πολίτες δήλωσαν ότι συμφωνούν με την πολιτική του Πούτιν. Την έρευνα διεξήγαγε στα τέλη Φεβρουαρίου η εταιρεία Levada σε δείγμα 1.603 ανθρώπων σε 45 ρωσικές επαρχίες. Στην αντίπερα όχθη, μόλις το 30%, έναντι 35% πριν από ένα χρόνο, εκφράζει την αντίθεσή του στην πολιτική του Ρώσου προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ινστιτούτο VTsIOM τοποθετεί τη δημοτικότητα του ρώσου προέδρου στο 68% και επισημαίνει ότι για το 53% των ερωτηθέντων η ουκρανική κρίση είναι το «βασικό θέμα» της επικαιρότητας.

«Η δημοτικότητα του Πούτιν, που πλησιάζει το ποσοστό που είχε φτάσει τον Μάιο του 2012, όταν επανεξελέγη για μια τρίτη θητεία στην προεδρία, μπορεί να αυξηθεί κι άλλο καθώς συνεχίζεται η επέμβαση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία», εκτιμά ο Αλεξέι Λέβινσον κοινωνιολόγος του Κέντρου Levada. «Ο Πούτιν χειρίζεται με επιτυχία τα χαρακτηριστικά του πατερναλισμού. Οι Ρώσοι έχουν εμπιστοσύνη στην ερμηνεία του για τα γεγονότα στη Ρωσία και το εξωτερικό», συνέχισε ο Λέβινσον.

Επισημαίνεται ότι ο 61χρονος Πούτιν είναι από τους πλέον δημοφιλείς ηγέτες στην Ευρώπη, καθώς δεν έχει δει ποτέ τη δημοτικότητά του να πέσει κάτω από το 60% από το 2000, έτος κατά το οποίο ανήλθε για πρώτη φορά στην εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης