Υπογράφεται την άλλη Δευτέρα το συμβόλαιο για την ανέγερση και τρίτου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη – το μεγαλύτερο έργο του είδους στην Τουρκία. Το συμβόλαιο υπογράφεται στην Άγκυρα, ανήμερα της 80ής επετείου της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικών Αεροδρομίων που εορτάζεται στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο νικητής του διαγωνισμού για την ανέγερση και την εκμετάλλευση του αεροδρομίου – ένα κονσόρτσιουμ τουρκικών εταιρειών – ανακοινώθηκε στις αρχές Μαΐου. Το κονσόρτσιουμ δεσμεύεται ότι θα καταβάλει στο κράτος 22,1 δισ. ευρώ συν τους φόρους επί 25 χρόνια με αρχή το 2017 ενώ για ένα χρονικό διάστημα, το κράτος θα εγγυηθεί τον αριθμό των επιβατών και το ύψος των φόρων αεροδρομίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο στάδιο της κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου 3,5 χρόνια μετά την υπογραφή του συμβολαίου. Αρχικά, το αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί 90 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο. Εφόσον κατασκευαστούν και οι έξι από τους σχεδιαζόμενους διαδρόμους απογείωσης-προσγείωσης, αναμένεται ότι το αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί 150 εκατ. επιβάτες ετησίως – θα είναι δηλαδή ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια παγκοσμίως από άποψη αριθμού επιβατών.

Το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για 100.000 άτομα, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Περισσότερα από 5.000 άτομα θα απασχοληθούν στην ανέγερσή του η οποία θα κοστίσει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ. Το νέο αεροδρόμιο θα διαθέτει μεταξύ άλλων έξι διαδρόμους απογείωσης-προσγείωσης, 16 βοηθητικούς διαδρόμους, 88 γέφυρες επιβατών, 165 γέφυρες επιβατών αεροσκαφών και ένα χώρο 6,5 εκατ. τετρ. μέτρων που θα έχει την δυνατότητα να εξυπηρετεί 500 αεροπλάνα.

Το νέο αεροδρόμιο θα χτιστεί στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, σε μια περιοχή ανάμεσα στο Γενίκιοϊ και το Ακπινάρ. Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής αυτής είναι δασώδης και αυτό προκαλεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει το τρίτο αυτό αεροδρόμιο στο περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης