Την ελπίδα ότι τελικά η Τεχεράνη θα βάλει «νερό στο κρασί της» και θα αποδεχτεί τη νέα πρόταση για άρση ορισμένων κυρώσεων σε αντάλλαγμα του περιορισμού της πυρηνικής της δραστηριότητας εξέφρασαν δυτικοί αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Από τον Νοέμβριο του 2011 όταν και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) είχε επισημάνει σε έκθεσή της πως το Ιράν ετοιμάζεται να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, η διεθνής κοινότητα προχώρησε στην εφαρμογή σκληρών οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στην οικονομία της ασιατικής χώρας. Με το Ισραήλ να απειλεί ακόμα και με στρατιωτικά χτυπήματα, οι Η.Π.Α. εστίασαν στην ανάγκη επίλυσης της κρίσης μέσω της διπλωματίας, φροντίζοντας ωστόσο να «γονατίσουν» οικονομικά την Τεχεράνη. Μια από τις αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν η εφαρμογή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (καλοκαίρι 2012), ενέργεια που επηρέασε και την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία, η Γερμανία, οι Η.Π.Α., η Βρετανία, η Κίνα και η Ρωσία παρουσίασαν την πρόταση κατά τη διάρκεια συνάντησης με το Ιράν, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Αλμάτι. Δυτικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «εποικοδομητική» την πρώτη ημέρα των συνομιλιών, ενώ δήλωσαν ότι συζητήθηκαν συγκεκριμένες πτυχές των προτάσεων των παγκόσμιων δυνάμεων σε διμερείς συνομιλίες που είχε το Ιράν με τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Η Τεχεράνη επιμένει πως οι πυρηνικές της φιλοδοξίες δεν ξεπερνούν αυτές της παραγωγής ενέργειας για τον λαό της χώρας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Τελ Αβίβ για προσπάθεια κατασκευής πυρηνικής βόμβας.

Διεθνείς αναλυτές πάντως εκτιμούν πως οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές είναι ελάχιστες πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στο Ιράν τον προσεχή Ιούνιο.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης