Παρά το τεταμένο κλίμα, μπαίνουν στην τελική ευθεία στη Βιέννη οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς ζητήματα «πολύ πολύ δύσκολα», σύμφωνα με διπλωμάτη της Δύσης, πρέπει να διευθετηθούν για την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας αυτή την εβδομάδα.

Δωδέκατη ημέρα σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων 5+1 δυνάμεων (Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και ΗΠΑ) και τα σημεία τριβής παραμένουν, σύμφωνα με τις εμπλεκόμενες πλευρές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δύσκολες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τις δύο πλευρές, αν θέλουμε να καταλήξουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Φίλιπ Χάμοντ διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι υπάρχει πάντα «σαφής βούληση» για την επίτευξη συμφωνίας και από τις δύο πλευρές.

Υψηλόβαθμος Ιρανός διπλωμάτης δήλωσε ότι η χώρα του έχει παρουσιάσει «εποικοδομητικές λύσεις» για την επίλυση διαφωνιών στις διαπραγματεύσεις με την ομάδα 5+1 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«To Ιράν έχει παρουσιάσει εποικοδομητικές προτάσεις για να ξεπεράσει τις διαφορές που παραμένουν. Δεν θα επιδείξουμε ευελιξία όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές μας», δήλωσε ο διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ότι θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα επιτήρησης για να διασφαλιστεί ότι η Τεχεράνη τηρεί μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις.

«Η εμπιστοσύνη έχει καταστραφεί από την πλευρά του Ιράν. Για τον λόγο αυτό, το Ιράν πάνω απ΄όλα πρέπει τώρα να παράσχει στοιχεία για να συμβάλει στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης», είπε ο κ. Στάινμαϊερ, σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξής του στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο ARD.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης