Μία φιγούρα από τερακότα (ψημένος πηλός) ενός στοχαστή της αρχαιότητος ανευρέθη έπειτα από αρχαιολογικές ανασκαφές (στο πλαίσιο εκταφής) στο Ισραήλ, κοντά στο Τελ Αβίβ. Σε αυτήν τη θεαματική στάμνα που ξεθάφτηκε από τη νεκρόπολη της Εποχής του Χαλκού, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «καταψύχθηκε» το μυαλό ενός μυστηριώδους στοχαστή, το 3800 π.Χ. (εποχή της αυξανόμενης ανάπτυξης σύνθετων υλικών και της ευρύτερης διαδόσης του πηλού ως βασικού υλικού κατασκευής).

Η φιγούρα με τα τεράστια στρογγυλά μάτια έχει ύψος μόλις 18 εκατοστά και βασίζεται στην κορυφή της στάμνας, σε μια τυπική χειροποίητη κεραμική μορφή της Μέσης Εποχής του Χαλκού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλάι στη στάμνα που ξεθάφτηκε στη Γερούντ, ανακαλύφθηκαν μαχαίρια, ένα τσεκούρι και ένα τόξο με βέλη, που προφανώς είχαν τοποθετηθεί εκεί ως ένδειξη τιμής προς ένα σεβαστό μέλος μιας αρχαίας κοινότητας, με σημαίνουσα θέση στην πόλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχαιολόγων.

«Το επίπεδο της ακρίβειας και η προσοχή στη λεπτομέρεια της σμίλευσης, για να δημιουργηθεί αυτό το τέλειο γλυπτό το 4000 π.Χ, είναι κάτι που το βλέπουμε για πρώτη φορά την εποχή εκείνη» δήλωσε ο διευθυντής της ανασκαφής Gilad Itach. «Είναι όμως αδύνατο να μάθουμε ποιος ήταν ο αποθανών ή εκείνοι που τον είχαν τιμήσει» ανέφερε στο AFP.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βολβώδης βάση του γλυπτού είναι καλυμμένη με ένα κολάρο που συγκρατεί τον κορμό και το κεφάλι στηρίζεται με το δεξί χέρι της αρχαίας ανθρώπινης μορφής στο πηγούνι, σαν να έχει απορροφηθεί από τις σκέψεις του.

Όπως επισημαίνει ο Gilad Itach, οι νεκροί θάβονταν την εποχή εκείνη μαζί με διάφορα μικρά αντικείμενα που «θα τους ακολουθούσαν στη μετά θάνατον ζωή», όπως: μοναδικά κεραμικά αξίας ή μεταλλικά αντικείμενα, όπως μαχαίρια ή μικρά σπαθιά και αντίγραφα αιγυπτιακών σκαραβαίων (μικρά αντικείμενα σε σχήμα σκαθαριού που χρησιμοποιούντο συχνά ως φυλαχτά), κοσμήματα και οστά προβάτων ή άλλων ζώων.

Πάντως, ο Ισραηλινός αρχαιολόγος υποθέτει ότι το μυστηριώδες πρόσωπο ήταν ένα εξέχον μέλος μίας Χαναανιτικής πόλης.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης