Ένα ολόσωμο πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ με μάλλον …κωμική ιστορία έρχεται στο φως της δημοσιότητας έπειτα από 60 ολόκληρα χρόνια.

Πρόκειται για πίνακα ζωγραφικής του John Napper, ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει το έργο έπειτα από επίσημη ανάθεση, τρία χρόνια μετά την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο, το 1953.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Napper, προφανώς αντιλαμβανόμενος κάπως διαφορετικά την έννοια της λέξεως «Υψηλότης», φιλοδώρησε το «μοντέλο» του με ένα λαιμό που για καμηλοπάρδαλη ίσως να ήταν φυσιολογικός, αλλά για… βασίλισσα έπεφτε κάπως υπερβολικός. 

Ο εν λόγω πίνακας απογοήτευσε τους πάντες και, όπως ήταν αναμενόμενο, έλαβε την τιμή που του άξιζε: να τον φάει το μαύρο σκοτάδι! 
Ακόμη και ο ίδιος ο δημιουργός, όταν ρωτήθηκε για το έργο του, δήλωσε πως «πρόκειται για ένα ωραίο πορτρέτο, απλώς δεν είναι το πορτρέτο της Βασίλισσας» (απλώς!).

Μετά την «επιτυχημένη» πρώτη ανάθεση, είπαν να κάνουν μια δεύτερη… απόπειρα, απευθυνόμενοι όμως σε άλλον ζωγράφο, τον Edward Irvine Halliday – ο οποίος μάλλον τα κατάφερε κάπως καλύτερα από τον συνάδελφό του, με αποτέλεσμα το έργο του να εκτίθεται μέχρι σήμερα στο δημαρχείο του Λίβερπουλ.

Έπειτα, όμως, από ενέργειες του Εθνικού Μουσείου του Λίβερπουλ, αποφασίστηκε να εκτεθεί και το έργο του Napper, πιθανώς βάσει της άποψης πως, όπως και να ‘χει, αυτή η ιστορία αποτελεί μέρος της ιστορίας του βρετανικού θρόνου.

Έτσι κι ο John Νapper ίσως να γνώρισε μια ελάχιστη δικαίωση, έστω και 12 χρόνια μετά τον θάνατό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 
Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης