Πολιτικά και οικονομικά θέματα, διεθνούς, περιφερειακού και διμερούς ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται στα ζητήματα που θα εξετασθούν κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη τη Δευτέρα στο Ισραήλ. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται και η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί, πιθανότατα στην Κύπρο, το φθινόπωρο.

Ο πρόεδρος της Κύπρου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιτζάκ Χέρτζογκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα συζητηθούν επίσης ενεργειακά ζητήματα, το Κυπριακό, διεθνή θέματα, όπως το ζήτημα του Ιράν που είναι καίριας σημασίας για το Ισραήλ, καθώς και οι διμερείς σχέσεις με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων των δυο χωρών στην οικονομία, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στο ταξίδι του ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους της ΕΕ στο Ισραήλ, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος που θα υποδεχθεί στο προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος του Ισραήλ, μετά τις εκλογές και την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση, κάτι που καταδεικνύει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη σημασία της επίσκεψης αυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίκεντρο το κοίτασμα Αφροδίτη

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανάμεσα στα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν είναι και τα ενεργειακά, υπό το φως και του ενδιαφέροντος της ισραηλινής Delek για απόκτηση μεριδίου από τη Noble Energy στο κοίτασμα Αφροδίτη, και ενώ η εργασία που γίνεται για τη συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Οι Ισραηλινοί παρουσιάζονται επίσης να είναι θετικοί ως προς τις συζητήσεις της Κύπρου με την Αίγυπτο για την πώληση φυσικού αερίου, ενώ γενικά θεωρούν ως ιδιαίτερα σημαντική την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου – Αιγύπτου.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται να σταλεί το μήνυμα πως η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ, όπως και με άλλες χώρες της περιοχής, δεν στρέφεται ενάντια σε κάποια άλλη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του Αντρη Αναστασιάδη, αναχώρησε το πρωί για το Ισραήλ, και θα έχει σήμερα συνάντηση, στην Ιερουσαλήμ, με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης