Απέναντι στην κρίση οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως είναι όλο και περισσότερο έτοιμοι να υιοθετήσουν νέους τρόπους κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «Observatoire Cetelem», τα οποία δημοσιεύτηκαν στις 5 Φεβρουαρίου, το 52% των Ευρωπαίων πολιτών σκέφτεται να αλλάξει δραστικά τρόπο ζωής.

Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να στραφούν σε προϊόντα από δεύτερο χέρι, σε αγορές χωρίς διαμεσολαβητές, σε ανταλλαγή προϊόντων και σε αυτοσχέδιες υπηρεσίες φίλων ή γνωστών. Το 19% των Πολωνών δηλώνει έτοιμο να μοιραστεί την τηλεόρασή του, ενώ το 56% των Γάλλων σκέφτεται να αγοράσει προϊόντα χρησιμοποιημένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τάση που αυξάνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι DIY (σ.σ.: Do It Yourself). Στα χρόνια που έρχονται, οι Ευρωπαίοι σε ποσοστό 93% σκέπτονται να φτιάξουν μόνοι τους την κουζίνα του σπιτιού τους, σε ποσοστό 52% δηλώνουν αποφασισμένοι να πλέξουν μόνοι τα πλεκτά τους, ενώ το 77% θέλει να ασχοληθεί με τον κήπο του και τις επισκευές του σπιτιού.

Το 59% των Ευρωπαίων αγοράζει ήδη προϊόντα από δεύτερο χέρι, ενώ το 68% δηλώνει ότι θα αγοράζει περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Το 75% των πολιτών απαντά ότι θα πουλάει όσα από τα πράγματά του δεν χρειάζεται.

Στην ίδια έρευνα αναφέρονται, επίσης, ποιες είναι οι δραστηριότητες που οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να σταματήσουν. Το 87% των Γάλλων δηλώνει ότι θα «κόψει» τα είδη που αγόραζε για τον ελεύθερο χρόνο του, τα έπιπλα και τα διακοσμητικά για το σπίτι, ενώ δεν προτίθεται να σταματήσει τις δαπάνες για φαγητό και υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης