Η βρετανική αστυνομία υποστήριξε σήμερα ότι το υλικό που κατέσχεσαν οι αρχές από τον Νταβίντ Μιράντα, τον σύντροφο που δημοσιογράφου που δημοσιοποίησε τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, είναι «άκρως ευαίσθητο» και, εάν αποκαλυπτόταν θα έθετε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ο Μιράντα συνελήφθη την Κυριακή στο αεροδρόμιο του Χίθροου, στο Λονδίνο ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το Ρίο ντε Τζανέιρο. Κρατήθηκε και ανακρίθηκε επί εννέα ώρες και κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο οι αρχές κατέσχεσαν τον φορητό υπολογιστή του, το τηλέφωνό του και τις κάρτες μνήμης που είχε μαζί του. Ο δικηγόρος του είχε καταθέσει αίτημα ζητώντας να απαγορευτεί στην αστυνομία να ερευνήσει τα δεδομένα που υπήρχαν στα ηλεκτρονικά αρχεία του Μιράντα.

Δύο δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκριναν σήμερα ότι οι αρχές μπορούν να συνεχίσουν την εξέταση των πληροφοριών που έλαβαν από τα αρχεία αυτά για λόγους εθνικής ασφαλείας και για να αποσαφηνιστεί εάν ο Βραζιλιάνος σύντροφος του δημοσιογράφου Γκλεν Γκρίνγουολντ σχετίζεται ή είχε στο παρελθόν κάποια σχέση με την προετοιμασία ή την υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών.

Οι δικαστές έδωσαν διορία στις βρετανικές αρχές ασφαλείας μέχρι τις 30 Αυγούστου για να ερευνήσουν τα ψηφιακά δεδομένα που, σύμφωνα με έναν δικηγόρο της αστυνομίας, αφορούν χιλιάδες έγγραφα. «Όσα έχουν ερευνηθεί περιέχουν, κατά την αστυνομία, άκρως ευαίσθητο υλικό η αποκάλυψη του οποίου θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τη δημόσια ασφάλεια», είπε ο δικηγόρος Τζόναθαν Λέιντλοου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης