Το τουρκικό μαχητικό, έβαλε τον πύραυλο εναντίον του ρωσικού βομβαρδιστικού πολύ πριν εκείνο πλησιάσει καν τα συρο-τουρκικά σύνορα, δήλωσε ο αρχηγός της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας Viktor Bondarev. Ο οποίος είπε ακόμη πως το ρωσικό μαχητικό παρακολουθούσαν τα τουρκικά ραντάρ επί μισή ώρα, και ουδέποτε υπήρξε προς αυτό οποιαδήποτε προειδοποίηση. Γιαυτό και αποτελεί το γεγονός «απροειδοποίητη πισώπλατη μαχαιριά».

Ο Ρώσος διοικητής ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους λεπτομέρειες για το συμβάν που έχει προκαλέσει διεθνή αναστάτωση: «Στις 24 Νοεμβρίου ζεύγος ρωσικών βομβαρδιστικών Sukhoi Su-24, απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Khmeimim της Λατάκια με αποστολή να βομβαρδίσουν στην περιοχή των καταυλισμών Kepir, Mortlu και Zahia, όλων στη βόρεια Συρία. Δέκα λεπτά αργότερα τα δύο βομβαρδιστικά εισήλθαν στην περιοχή ελέγχου των τουρκικών ραντάρ, ενώ περούσαν σε ύψος 5.800 meters and 5.650 μέτρων αντίστοιχα. Και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη παρέμειναν στην περιοχή επί 34 λεπτά. Στην διάκρεια αυτή ουδεμία επικοινωνία υπήρξε ανάμεσα στους πιλότους των δύο ρωσικών βομβαρδιστικών και Τούρκων στρατιωτικών αρχών ή τούρκων πιλότων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και η ανακοίνωση του Ρώσου διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων συνεχίζει: «Περίπου 20 λεπτά μετά την άφιξή τους στην πειροχήτ ης αποστολής τους δέχθηκαν τα αεροσκάφη πυρά από τις τρομοκρατικές ομάδες και μετά από την πρώτη εφόρμησή τους πραγματοποίησαν ελιγμό και επέστρεψαν για δεύτερη εφόρμηση.

Αμέσως μετά το αεροσκάφος με χειριστές επισμηναγό Oleg Peshkov και το σμηναγό Konstantin Murakhtin δέχθηκαν επίθεση από τουρκικό F-16 που είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση στο Diyarbakır της Τουρκίας. Για να επιτεθεί στο ρωσικό βομβαρδιστικό με μικρής ακτίνας δράσης πύραυλο το τουρκικό μαχητικό έπρεπε να εισέλθει στον συριακό εναέριο εναέριο χώρο -όπου και παρέμεινε επί 40 δευτερόλεπτα. Έχοντας εκτοξεύσει τον πύραυλο από απόσταση 5-7 χιλιομέτρων, το τουρκικό F-16 αμέσως επέστρεψε στα τουρκικά σύνορα ενώ ταυτόχρονα μείωσε δραματικά το ύψος πτήσης, ώστε να αποκρυβεί από τα ρωσικά ραντάρ της βάσης Khmeimim.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλήρωμα του δεύτερου Su-24M, είχε πλήρη εικόνα της εκτόξευσης του πυραύλου από το τουρκικό F-16, μεταδίδοντας αμέσως τα συμβάντα στη βάση τους.

Όπως είποε ακόμη ο πτέραρχος Bondarev ζεύγος τουρκικών F-16C, είχαν επισημανθεί κοντά στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε η επίθεση μία ώρα πριν. Η απαιτούμενη ώρα για να φθάσουν εκεί από την αεροπορική βάση του Diyarbakır είναι περί τα 46 λεπτά.

«Ένα από τα τουρκικά F-16C άρχισε να πλησιάζει το Su-24M περί τα 100 δευτερόλεπτα πριν καν το ρωσικό βομβαρδιστικό πλησιάσει τα τουρκικά σύνορα. «Κάτι που επιβεβαιώνει ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη» είπε ακόμη ο Bondarev. Για να επισημάνει πόσο καλά προετοιμασμένα ήταν και τα τουρκικά Μέσα που ανέβασαν το video της κατάρριψης πριν περάσει ούτε καν μιάμιση ώρα μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού”.

Ο Konstantin Murakhtin, ο πλοηγός του καταρριφθέντος αεροσκάφους που διασώθηκε, στις δηλώσεις του επέμεινε πως τα τουρκικά μαχητικά «επιτέθηκαν χωρίς να έχουν κάνει οποιαδήποτε προειδοποίηση».

RT Gazeta.ru
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης