Σειρά εκδηλώσεων διοργάνωσε στην Ουάσινγκτον το Ίδρυμα της Ημέρας του OXI (ΟΧΙ Day Foundation), που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στόχος του είναι να θυμίζει στον κόσμο τις σελίδες δόξας που έγραψε η Ελλάδα στην Ιστορία του Β` Παγκόσμιου Πολέμου.

Σε μια προσπάθεια να μην ξεχαστεί ποτέ η ηρωική εκείνη για την Ελλάδα εποχή, το «Ίδρυμα ΟΧΙ» απονέμει κάθε χρόνο στο Μνημείο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και σε άλλες τοποθεσίες της Ουάσινγκτον βραβεία σε παλαιούς πολεμιστές αλλά και σε σύγχρονες προσωπικότητες που αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Βραβεία της Μεγάλης Γενιάς πήραν φέτος ο φιλέλληνας πρώην βουλευτής Benjamin Gilman, εκ μέρους των Αμερικανών που υπηρέτησαν στον πόλεμο του ’40, ο Ελληνοαμερικανός απόστρατος Mike Cokinos, που όμως δεν μπόρεσε να παρευρεθεί κι έστειλε την κόρη του να το παραλάβει, και ο Antonios Kounalakis, μέλος της Κρητικής αντίστασης στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι «πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία και να γίνεται περισσότερο γνωστή η 28η Οκτωβρίου γιατί είναι εφάμιλλη με την 25η Μαρτίου».

Τη σπουδαιότητα που έχουν οι εκδηλώσεις για την 28 Οκτωβρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα ανέπτυξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος με τούτα τα λόγια:

«Είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός, διότι δεν είναι μόνον το τι θυμίζει σε εμάς τους Έλληνες. Είναι διότι έχουμε και Αμερικανούς που είναι παρόντες και οι οποίοι ξαναθυμούνται. Επειδή έχουμε ανοιχτά θέματα ως Ελλάς, ως Κύπρος, ως Πατριαρχείο, χρειαζόμαστε οι άνθρωποι να θυμούνται ότι αυτή η Ελλάδα είναι ένας πολύ μεγάλος τόπος και δεν είναι αυτό το είδος το οποίο, δυστυχώς, πολλές φορές με τέτοια ευκολία χρησιμοποιούν λόγω οικονομικών δυσχερειών. Υπάρχει αυτό το Έπος του ’40, το οποίο είναι ανεπανάληπτο και για το οποίο πολύ λίγα έθνη μπορούν να καυχιόνται όπως εμείς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια τελετή, στο Μνημείο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μίλησε επίσης και ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Χρίστος Παναγόπουλος. Την επομένη το βράδυ απονεμήθηκαν τα Βραβεία του Ιδρύματος ΟΧΙ για Ελευθερία και Δημοκρατία.

​​​Ο Zackary Lemnios (Ζαχαρίας Λίμνιος), υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρέστη στην τελετή, είπε στην ελληνική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής: «Απόψε γιορτάζουμε την αντίσταση στην τυραννία και την καταπίεση, τιμώντας πρωταγωνιστές της αντίστασης αυτής. Είναι ένας αγώνας πιο μεγάλος από οποιοδήποτε άνθρωπο. Δείχνει τον πόθο μας να ενεργούμε με γνώμονα τις πεποιθήσεις μας. Το έκαναν οι Έλληνες του 1940. Το επαναλαμβάνουν οι τιμώμενοι σήμερα. Είναι μια υπέροχη βραδιά».

Το πρώτο Βραβείο για Ελευθερία και Δημοκρατία απονεμήθηκε στον τυφλό Κινέζο ακτιβιστή Chen Guangcheng (Τσεν Γκουανγκτσέν), που είναι ευρύτερα γνωστός στη γενέτειρά του ως «ο ξυπόλυτος δικηγόρος» και που απασχόλησε την παγκόσμια κοινή γνώμη με τις καταγγελίες του για τις καταχρήσεις της κινεζικής πολιτικής για τον έλεγχο των γεννήσεων.

Μίλησε για αυτόν ο βουλευτής από τη Νέα Υερσέη Christopher Smith, ο οποίος είναι και προσωπικός του φίλος. Όπως είπε: «Η βραδιά ανήκει στον Τσεν Γκουανγκτσέν. Τιμάται για την τεράστια συμβολή του στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υποβλήθηκε σε σκληρή καταπίεση και βασανιστήρια από τις Αρχές του Πεκίνου, γιατί αντιτάχθηκε στις υποχρεωτικές αμβλώσεις και στειρώσεις της κινεζικής πολιτικής ”ένα παιδί ανά ζευγάρι”. Ο Τσεν όχι μόνο αντιτάχθηκε στην επίσημη πρακτική και υποστήριξε τις γυναίκες, αλλά επίσης το έκανε αυτό μέσα στην ίδια την Κίνα».

Το Βραβείο της Ημέρας του ΟΧΙ επέδωσε στον Τσεν Γκουατσένγκ ο πρόεδρος του Εθνικού Προικοδοτήματος για τη Δημοκρατία Carl Gershman. Ο Τσεν ήταν βαθιά συγκινημένος και, αποδεχόμενος το βραβείο, τόνισε μεταξύ άλλων: «Μπορούμε να μάθουμε πολλά από άλλα μέρη του κόσμου. Οι Έλληνες του 1940 μας δίδαξαν πως, όταν είμαστε αντιμέτωποι με μια δύναμη του κακού, για να ξεπεράσουμε κάθε φόβο, πρέπει να τολμήσουμε να πούμε ΟΧΙ».

Άλλη μεγάλη διεθνής προσωπικότητα που τιμήθηκε ήταν η Fouzia Saeed από το Πακιστάν, στην οποία επιδόθηκε το δεύτερο βραβείο του Ιδρύματος της Ημέρας του ΟΧΙ, το επονομαζόμενο «Βραβείο της Μάχης της Κρήτης», το οποίο έχει θεσπιστεί για την αναγνώριση του πρωταγωνιστικού ρόλου που έπαιξαν οι γυναίκες της Κρήτης στην αντίσταση για τον τερματισμό της Ναζιστικής κατοχής. Της το επέδωσε η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο Melanne Verveer, λέγοντας: «Για την αποφασιστικότητα, το σθένος και την ηγετική της δράση απονέμουμε στη Φάζια Σαΐντ το Βραβείο της Μάχης της Κρήτης, του Ιδρύματος ΟΧΙ».

Έλαμπε από χαρά για τη διάκριση που της έγινε η Πακιστανή υπέρμαχος των δικαιωμάτων της γυναίκας, η οποία ελπίζει πως με το βραβείο που κέρδισε θα μπορέσει να βοηθήσει περισσότερο στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των γυναικών. Είπε μεταξύ άλλων: «Προέρχομαι από μια πολύ παρεξηγημένη χώρα. Όλοι γνωρίζετε τα προβλήματά μας, αλλά όμως δεν γνωρίζετε τους αγώνες που καταβάλλουμε για την αντιμετώπισή τους. Ευχαριστώ το Ίδρυμα ΟΧΙ που αναγνώρισε τους αγώνες μας για σεβασμό της αξιοπρέπειας των γυναικών, σε τόπους εργασίας, σε δημόσιους χώρους, ακόμα και μέσα στα σπίτια μας».

​​Στο επίσημο δείπνο του Ιδρύματος της Ημέρας του ΟΧΙ παρέστησαν επίσης ο ομογενής βουλευτής John Sarbanes (Γιάννης Σαρμπάνης) από την Πολιτεία Μέρυλαντ, που είναι περήφανος για τον ρόλο της ομογένειας στην αναγνώριση προσωπικοτήτων που έχουν εμπνευστεί από κάτι το ελληνικό. Κατά την έκφρασή του: «Μέσω του Ιδρύματος ΟΧΙ τιμάμε απόψε τον Τσεν Γκουάνγκτσενγ και τη Φάζια Σαΐντ, που είναι δύο καταξιωμένοι υπέρμαχους της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Το ΟΧΙ που είπε η Ελλάδα στον Χίτλερ και τον Μουσολίνι περιέκλειε επίσης την κραυγή της ανθρωπότητας κατά της αδικίας και της καταπίεσης. Γι’ αυτό και είναι ταιριαστό που τώρα, σε ανάμνηση της ιστορικής εκείνης στιγμής, αναγνωρίζουμε σύγχρονους αγωνιστές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

​​Στην ίδια τελετή παρευρέθη και ο νέος ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, ο συνταγματάρχης Ευάγγελος Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή μου να βρίσκομαι ανάμεσα στους Έλληνες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έμαθα πάρα πολλά αυτές τις δύο ημέρες. Χαίρομαι που είχα αυτήν τη δυνατότητα. Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας, είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας αξιωματικός, είμαι υπερήφανος που είμαι ο ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες και είμαι υπερήφανος που είμαι ο συνεχιστής όλων αυτών των ηρώων».

Ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος ΟΧΙ είναι ο Andrew Manatos (Ανδρέας Μάνατος), η φιλοσοφία του οποία περικλείεται στην ακόλουθη δήλωση που έκανε: «Καθώς τα βραβεία μας αρχίζουν να καθιερώνονται διεθνώς, ελπίζουμε πως θα αναγνωρίζεται από όλο και περισσότερους ότι το πιο καλό παράδειγμα σθένους Δαυίδ εναντίον Γολιάθ υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη σύγχρονη ιστορία είναι ο ηρωισμός των Ελλήνων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με το να τιμούμε άτομα που δείχνουν τέτοιο σθένος, σήμερα, εμπνέουμε και άλλους να κάνουν το ίδιο για την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Φέτος, ήταν η δεύτερη μόνον χρονιά που απονεμήθηκαν τα Βραβεία του Ιδρύματος ΟΧΙ, αλλά, αν κρίνει κανείς από τον θετικό αντίκτυπο που είχε μέχρι τώρα η πρωτοβουλία αυτή, το μέλλον της διαγράφεται λαμπρό.

Πηγή: Ελληνική Υπηρεσία «Φωνής της Αμερικής»

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης