Η δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία σκοπεύει να δώσει τελεσίγραφο σήμερα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να σταματήσει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

«Είναι η ημέρα που κρίνεται η τύχη της Άνγκελα Μέρκελ και της κυβέρνησης» αναφέρει η εφημερίδα «Bild».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άφιξη περισσότερων από ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο στη Γερμανία το 2015 και το 2016 προκάλεσε πολιτικό σοκ στη χώρα, το οποίο δεν έχει ξεπεραστεί. Αρχικά συνέβαλε, όπως και στην Ιταλία και την Αυστρία, στην άνοδο της Ακροδεξιάς, όμως παράλληλα προκάλεσε ρωγμές στο εσωτερικό του συντηρητικού συνασπισμού της Μέρκελ: των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του αδελφού τους κόμματος στη Βαυαρία των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Το CSU θέλει να επιβάλει τους όρους του στην εθνική μεταναστευτική πολιτική. Στόχος του είναι να μην επιτρέπεται η είσοδος στη Γερμανία στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Η κεντρώα καγκελάριος αρνείται. Φοβάται ότι θα προκαλέσει μόνο χάος και θα περιπλέξει τις πιθανότητες να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο θέμα, την ώρα που η Ε.Ε. συζητά την υιοθέτηση ενός συστήματος καταμερισμού των αιτούντων άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, το CSU, που προετοιμάζεται για μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στις περιφερειακές εκλογές της Βαυαρίας τον Οκτώβριο, δεν έχει υπομονή. Κατηγορεί τη Μέρκελ και το CDU για χαλαρότητα.

Το προεδρείο του CSU συναντάται σήμερα το πρωί στο Μόναχο με στόχο να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρό του Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος είναι και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, να παρακάμψει τη Μέρκελ και να επιβάλει τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα μέσω διατάγματος.

Αν το κάνει, η καγκελάριος δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τον αποπέμψει, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μόλις τρεις μήνες μετά τη σύστασή του και πιθανόν σε εκλογές.

Όμως, πλέον ο Ζέεχοφερ εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει διορία δύο εβδομάδων στην καγκελάριο, μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου, ώστε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για την επαναπροώθηση των μεταναστών. Αν δεν το κάνει, θα ξεσπάσει κρίση.

«Είναι ζωτικής σημασίας η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. να λάβει επιτέλους αποφάσεις στα τέλη Ιουνίου» προειδοποίησε ο Ζέεχοφερ σε σημερινό του άρθρο του στην εφημερίδα «FAZ». «Η κατάσταση είναι σοβαρή, όμως ακόμη μπορεί να επιλυθεί» πρόσθεσε.

Χθες ο Ζέεχοφερ είχε διαβεβαιώσει ότι «κανείς στο CSU δεν θέλει να ρίξει την καγκελάριο ή την κυβέρνηση».

Αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι δύσκολη για τη Μέρκελ, καθώς το CSU επιθυμεί ακριβώς αυτό που απορρίπτει η Ιταλία, η οποία ως μία από τις βασικές χώρες εισόδου των μεταναστών στην Ε.Ε. ζητεί περισσότερη αλληλεγγύη από την Ένωση.

Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος συναντάται σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ενώ την Τρίτη θα συνομιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε ένα εκρηκτικό σκηνικό στην Ευρώπη, μετά την ένταση με το πλοίο «Aquarius».

Δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών που τους αφορά περισσότερο το ζήτημα της μετανάστευσης πριν από το τέλος του μήνα.

Η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση, καθώς η δημοτικότητά της μειώνεται, ενώ αντίθετα η Ακροδεξιά φαίνεται να σημειώνει αύξηση στις δημοσκοπήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης