Μαζί με Αφροαμερικανούς ακτιβιστές των Πολιτικών Δικαιωμάτων παρήλασε στη Σέλμα της Αλαμπάμα ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., προκειμένου να τιμήσει τη «Ματωμένη Κυριακή» (Bloody Sunday) και να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση του Barack Obama θα συνεχίσει τη μάχη για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων.

«Βρίσκομαι εδώ επειδή ξέρω πως πριν από 47 χρόνια θα έπρεπε να βρισκόμουν εδώ. Είναι μια από τις ενοχές που έχω τόσο εγώ όσο και πολλοί άλλοι της γενιάς μου», τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του, ενώ λίγο αργότερα φρόντισε να περάσει μαζί με το συγκεντρωμένο πλήθος από την «Edmund Pettus Bridge».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει θάρρος και θάρρος. Το θάρρος όμως του να σταθείς εκεί και να αντιμετωπίσεις κάποιον που κρατά στο χέρι ένα γκλοπ είναι διαφορετικό. Εκεί είναι που φαίνεται το θάρρος: όταν κοιτάς στα μάτια το Κακό, μάχεσαι εναντίον του και δεν το βάζεις ποτέ κάτω», πρόσθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να εξηγήσει πως «η μάχη για τα Πολιτικά Δικαιώματα συνεχίζεται».

Πριν από 48 χρόνια, το 1965, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας προχώρησαν στη βίαιη διάλυση μιας πορείας που στόχο είχε την αλλαγή του εκλογικού νόμου προκειμένου να μπορούν οι Αφροαμερικανοί να ψηφίζουν. Εκείνη την ημέρα, διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν από την Αστυνομία, με τον Joe Biden να δηλώνει πως «αυτές οι εικόνες έδειξαν άμεσα το μίσος, τη βία και τις διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε μεγάλα τμήματα της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής διαδικασίας αρκετές πολιτείες πέρασαν νέους νόμους για τον περιορισμό στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Ύστερα από 48 χρόνια, συνεχίζουμε να μαχόμαστε το 2011, το 12 και το 13. Ό, τι κάνατε εδώ πριν από 48 χρόνια, άλλαξε την καρδιά και το μυαλό της πλειοψηφίας του αμερικανικού λαού. Γι αυτό και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα νικήσουμε σε αυτή τη νέα μάχη αναφορικά με την πρόσβαση στην ψήφο και τα εκλογικά δικαιώματα», κατέληξε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης