Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ζήτησε από την τουρκική ηγεσία να αποκαταστήσει γρήγορα και πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ, οι οποίες έπειτα από τρία χρόνια ψυχρότητας βρίσκονται σε δρόμο εξομάλυνσης. Προσεκτικά βήματα και ανταλλάγματα ζητά από την πλευρά της η Τουρκία.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του, τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Κέρι εξήγησε στις δηλώσεις του ότι η τουρκοϊσραηλινή συνεργασία θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην περιοχή. Η σχέση των δύο χωρών «είναι σημαντική για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και κρίσιμης σημασίας για την ειρηνευτική διαδικασία» πρόσθεσε, δίνοντας το στίγμα της στάσης της Ουάσιγκτον σε σχέση με τους δύο πολύ στενούς συμμάχους της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σημαντικό, όπως τόνισε, είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για αποζημιώσεις από την ισραηλινή πλευρά και να γίνει και πάλι η ανταλλαγή πρεσβευτών, και όχι οι ΗΠΑ να θέσουν «όρους και χρονοδιαγράμματα». Παρ’ όλα αυτά, το αίτημα-απάντηση της Τουρκίας είναι πρώτα να τερματιστεί μια και διά παντός κάθε μορφής εμπάργκο του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

«Διαπράχθηκε επιθετική ενέργεια και πρέπει να υπάρξει λογοδοσία εκ μέρους του Ισραήλ» υπογράμμισε ο Νταβούτογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, δίνοντας το μήνυμα ότι η χώρα του θα κινηθεί με προσεκτικά βήματα προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης.

Η αποζημίωση των θυμάτων φαίνεται ότι είναι για την Τουρκία άλλο ένα αγκάθι στην προσέγγιση με το Ισραήλ, ενώ οι σχετικές με το ζήτημα συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν εντός της εβδομάδας. Αργότερα μέσα στην ημέρα είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί ο Τζον Κέρι με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια να μεταβεί στο Ισραήλ. Η Τουρκία είναι ο πρώτος σταθμός του Κέρι στη δεκαήμερη περιοδεία του σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Ασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θυμίζουμε ότι το περιστατικό του πλοίου Μάβι Μαρμαρά -όταν τον Μάιο του 2010 Ισραηλινοί κομάντο αποβιβάστηκαν στο πλοίο και σκότωσαν 9 Τούρκους- πάγωσε απότομα τις ως τότε στενές σχέσεις των δύο κρατών. Προσφάτως και με τη βοήθεια των ΗΠΑ, οι δύο πλευρές επαναπροσέγγισαν η μία την άλλη, με τους δύο πρωθυπουργούς να έχουν τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία ο Ισραηλινός ηγέτης ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό και υποσχέθηκε ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης