«Ο λαϊκισμός και πόσο ισχυρά είναι τα θεσμικά αντίβαρα της Ευρώπης» είναι το θέμα της 4ης ετήσιας έκθεσης του ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θ. Γιάγκλαντ, που συζητήθηκε σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας.

«Να κοιταχτούν στον καθρέφτη για μια σοβαρή αυτοκριτική» καλεί ο ΓΓ τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της εντυπωσιακής ανόδου των εθνικιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων σε έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ζητά από τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση για την οικοδόμηση αξιόπιστων θεσμών, τη δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, που δεν εκμεταλλεύονται τις αγωνίες των πολιτών για τη μετανάστευση και που αντέχουν στις λαϊκιστικές επιθέσεις.

Με την έκθεσή του ο Θ. Γιάγκλαντ ορίζει τα πέντε δομικά στοιχεία της δημοκρατικής ασφάλειας, στο πλαίσιο του αυξανόμενου λαϊκισμού : την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και τις κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς.

Ο ΓΓ επίσης εξηγεί τα είδη της αντιπλουραλιστικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς που συνιστούν τη λαϊκιστική πολιτική και πως οι τάσεις αυτές απειλούν τις δημοκρατικές δομές και τον πολιτισμό μας. Εξετάζει την ανθεκτικότητα των θεσμών των κρατών-μελών και παρουσιάζει πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της πρωινής συζήτησης στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, έθεσε το ερώτημα για τις πηγές προέλευσης του λαϊκισμού και κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί ότι πηγάζει από τη δεξιά. Απαντώντας ο κ. Γιάγκλαντ δήλωσε :

« Είναι αλήθεια ότι στην Ευρώπη ο λαϊκισμός έχει συνήθως δεξιά προέλευση, εκφράζεται με ακροδεξιά κόμματα όπως αυτό της Λεπέν και του Βίλντερς. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποκαλούσα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λαϊκιστική και τον ΣΥΡΙΖΑ λαϊκιστικό κόμμα. Ουδέποτε υπήρξε επίθεση από την πλευρά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στους δημοκρατικούς θεσμούς, στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το αντίθετο, πράγμα που διαπιστώσαμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε ενώπιον της Συνέλευσης».

Επισημαίνοντας την ανάγκη ειλικρινούς αυτοκριτικής εκ μέρους των ευρωπαϊκών ηγεσιών, η κα Καββαδία αναλογίσθηκε τι δεν έχει κάνει η Ευρώπη προκειμένου να μην αφήσει ελεύθερο έδαφος στον λαϊκισμό: Που είναι η αλληλεγγύη, που είναι οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες, πως συμπεριφέρονται οι λεγόμενες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες απέναντι στις πιο αδύναμες;

Φέρνοντας για παράδειγμα την Ελλάδα, μίλησε για την πολύχρονη κρίση που ταλαιπωρείται κοντά οκτώ χρόνια. Μια κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά πολυεπίπεδη και στην οποία ήλθε να προστεθεί μια πρωτοφανής προσφυγική κρίση «στην αντιμετώπιση της οποίας νιώσαμε συχνά ότι είμαστε μόνοι, παρά την πρωτοφανή αλληλεγγύη που επέδειξε ο ελληνικός λαός σώζοντας, ουσιαστικά την τιμή και την αξιοπρέπεια της Ευρώπης» κατέληξε η Α. Καββαδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης