Οι αρχές του Σουδάν ζήτησαν από τον Ερυθρό Σταυρό να αναστείλει τις δραστηριότητές του στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση.

«Λάβαμε μια επίσημη επιστολή από την Επιτροπή Ανθρωπιστικής Βοήθειας, έναν κυβερνητικό οργανισμό, με την οποία μας ενημερώνει για την αναστολή των δραστηριοτήτων μας από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στο Σουδάν Ραφιουλάχ Κουρέσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβερνητική Επιτροπή Ανθρωπιστικής Βοήθειας έκανε λόγο για «πολλά τεχνικά προβλήματα», που συνδέονται με τα σχέδια που σκόπευε να υλοποιήσει φέτος η ΔΕΕΣ, σύμφωνα με τον Κουρέσι.

Η ΔΕΕΣ δρα συχνά στο Σουδάν ως ουδέτερος μεσολαβητής.

Το 2012 και το 2013 είχε διευκολύνει τη μεταφορά δεκάδων ανθρώπων από το Νταρφούρ, μεταξύ αυτών κρατουμένων πολέμου, τους οποίους είχε απελευθερώσει το Χαρτούμ, ξένους ταξιδιώτες, μέλη των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων και άλλων ανθρώπων που είχαν συλληφθεί από ένοπλες ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργάνωση προσφέρει επίσης βοήθεια σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους σε περιοχές του Σουδάν που πλήττονται από τη βία. Πρόκειται για επισιτιστική βοήθεια, υπηρεσίες υγείας, εργαλεία, σπόρους ακόμη και αντλίες νερού, διευκρίνισε ο Κουρέσι.

Αν και οι δραστηριότητες της ΔΕΕΣ ανεστάλησαν, οι περίπου 700 εργαζόμενοι, ξένοι και ντόπιοι, θα παραμείνουν στα γραφεία του οργανισμού, καθώς αναμένεται να αρχίσουν συζητήσεις «τις επόμενες ημέρες» με το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν, την Επιτροπή Ανθρωπιστικής Βοήθειας και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, υπογράμμισε ο ίδιος.

Στόχος είναι «να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό οι δραστηριότητές μας ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα θύματα των ένοπλων συρράξεων», κατέληξε ο Κουρέσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης