Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Μετά το Συμβούλιο της Ευρώπης, που αποκάλυψε ότι σε 15 τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει το αδιαχώρητο στις φυλακές, την σκυτάλη πήρε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που, σ’ ένα μη νομοθετικό του Ψήφισμα προχθές, ανακάλυψε την … «πυρίτιδα» διαπιστώνοντας πως «ο υπερπληθυσμός στις φυλακές οδηγεί στη διάπραξη περισσότερων εγκλημάτων και ότι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές τιμωρίας αντί της φυλάκισης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωραία «παχιά» λόγια τη στιγμή που, όπως το ίδιο το Ψήφισμα διαπιστώνει, το 2014, στις φυλακές των χωρών-μελών της ΕΕ κρατούνταν περισσότερα 500.000 άτομα, το 20% των οποίων ήταν… προσωρινά κρατούμενοι, κάτω από συνθήκες επιεικώς απαράδεκτες.

Οι ευρωβουλευτές στο Ψήφισμά τους, δεν έκρυψαν τον φόβο τους ότι, ο υπερπληθυσμός στις ευρωπαϊκές φυλακές μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης και να «γεννήσει» τρομοκράτες.

Φαίνεται, όμως, ότι δεν είναι μόνον ο υπερπληθυσμός που κάνει την οργή των κρατουμένων να ξεχειλίζει και -όπως έχει επισημάνει παλαιότερα και το Συμβούλιο της Ευρώπης- να δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα «ντόμινο» εξεγέρσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως διαπιστώνεται στο Ψήφισμα:

-Οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις απανταχού της Ευρώπης φυλακές, απέχουν πολύ από το να προστατεύουν την υγεία και την διαμονή τους, σύμφωνα με τις επιταγές της Σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-Οι προσωρινές κρατήσεις αποτελούν σύνηθες φαινόμενο και δεν εφαρμόζονται μόνον σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μ’ αποτέλεσμα να στοιβάζονται στις φυλακές, μαζί με οριστικά καταδικασμένους για σοβαρά εγκλήματα, ανήλικοι, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες γυναίκες και άτομα με σοβαρές ασθένειες.

-Δεν εφαρμόζονται ενναλακτικές κυρώσεις, για καταδικασμένους που δεν παρουσιάζουν σοβαρό κίνδυνο για την κοινωνία και οι οποίοι θα μπορούσαν να «συμβάλλουν» στην αποσυμφόρηση των φυλακών, μπαίνοντας σε κατ’ οίκο περιορισμό, σε ηλεκτρονική παρακολούθηση ή σε κοινωνική εργασία.

-Δεν υπάρχει μέριμνα για τις ειδικές ανάγκες των γυναικών κρατουμένων, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.

Παρόλο που το Ψήφισμα είναι μη νομοθετικό και ουδείς εκ των κομισάριων υποχρεούται να το λάβει σοβαρά υπόψη του, κρούει δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου, για το τι μέλει γενέσθαι, όταν ανάψει η πρώτη θρυαλλίδα της… εξέγερσης των απελπισμένων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης