Στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας, ο 30χρονος επιχειρηματίας Νταν Πράις διέσχισε τον διάδρομο της εταιρείας του Gravity Payments και ζήτησε από το προσωπικό να τον ακολουθήσει στην αίθουσα συνεδριάσεων. Δεν επρόκειτο για τυχαίο μίτινγκ, αλλά για μια συνεδρίαση που θα αλλάξει τη ζωή του ίδιου και των υπαλλήλων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νταν Πράις αποφάσισε να περικόψει τον δικό του μισθό κατά 90%, δηλαδή από το 1 εκατ. δολάρια ετησίως στις 70.000, όσα ακριβώς θα παίρνουν και οι υπάλληλοι της εταιρείας τουΟ καινοτόμος Νταν Πράις από το Σιάτλ, ο οποίος ίδρυσε την επικερδή startup εταιρεία διαχείρισης πληρωμών σε ηλικία 19 ετών, ανακοίνωσε μαζικές αυξήσεις για όλους και μάλιστα ότι οι 120 υπάλληλοί του θα αμείβονται στο εξής με 70.000 δολάρια τον χρόνο!

Η εξέλιξη αυτή έχει πολλές και ποικίλες προεκτάσεις, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι της Gravity Payments θα δουν τον μισθό τους να υπερδιπλασιάζεται και τη ζωή τους να αλλάζει -σαφώς- προς το καλύτερο.

Ο Πράις αποφάσισε να προχωρήσει στην τολμηρή αυτή κίνηση περικόπτοντας τον δικό του μισθό κατά 90%, δηλαδή από το 1 εκατ. δολάρια ετησίως στις 70.000, όσα ακριβώς θα παίρνουν στο εξής και οι υπάλληλοι της εταιρείας του!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αφεντικό τρελάθηκε, θα έλεγαν πολλοί, ωστόσο η κίνηση αυτή του Πράις κάθε άλλο παρά παράλογη είναι. Ο νεαρός επιχειρηματίας αποφάσισε να αυξήσει κατακόρυφα τους μισθούς βασιζόμενος σε επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Πρίνστον, η οποία έδειξε ότι η ευτυχία ενός εργαζομένου επηρεάζεται θετικά όταν τα εισοδήματά του κυμαίνονται από 70.000 με 75.000 τον χρόνο!

Μετά την ανακοίνωση της απόφασής του, όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε πανδαιμόνιο, με τους υπαλλήλους να ξεσπούν σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.

Μιλώντας στο ABC ο Πράις δήλωσε: «Ο μισθός μου δεν ήταν 1 εκατομμύριο δολάρια επειδή χρειαζόμουν τόσο πολλά χρήματα για να ζήσω, αλλά επειδή τόσο θα κόστιζε να με αντικαταστήσει κάποιος άλλος CEO. Νομίζω ότι ο μισθός ενός CEO είναι εξωφρενικός. Θέλω η εταιρεία να είναι βιώσιμη ακόμα και αν μου συμβεί κάτι. Προσωρινά θα παίρνω τον κατώτατο μισθό. Δεν το έχω σκεφτεί. Η ζωή μου ξεκίνησε αρκετά απλά και δεν έχω πολλές οικονομικές υποχρεώσεις ή χρέη».

Αξίζει να σημειωθεί πως το περασμένο έτος η Gravity Payments πραγματοποίησε συναλλαγές ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων.

H έρευνα

Η έρευνα στην οποία βασίστηκε ο Νταν Πράις έγινε για λογαριασμό του CarreerBuilder το 2010.

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.372 εργαζόμενοι και 2.188 διευθυντές, κι έδειξε ότι η ευτυχία ενός εργαζομένου επηρεάζεται θετικά όταν τα εισοδήματά του κυμαίνονται από 70.000 με 75.000 τον χρόνο.

Οι αυξήσεις πέραν αυτού του ορίου, όπως συμπέρανε η έρευνα, δεν έχουν σημαντική θετική επίδραση στην ευτυχία των εργαζομένων.

Ποιος είναι ο Νταν Πράις

Ο νεαρός επιχειρηματίας Νταν Πράις μεγάλωσε σε μια αγροτική συνοικία στα νοτιοδυτικά του Σιάτλ. Η οικογένειά του αποτελείται από έξι μέλη (γονείς και τέσσερα αδέρφια). Ο Πράις σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Σιάτλ Πασίφικ και στα 19 του, το 2004, ίδρυσε τη startup εταιρεία εργαζόμενος από το δωμάτιό του.

Όταν ξεκίνησε την εταιρεία του πλήρωνε 24.000 ετησίως στα διευθυντικά στελέχη, ενώ εκείνος έβγαζε λιγότερα τα πρώτα 5 χρόνια.

Το 2014 ανακηρύχθηκε «Επιχειρηματίας της Xρονιάς» από το περιοδικό «Entrepreneur». 

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης