Το άνοιγμα των κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από τους Ευρωπαίους εταίρους, τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επισημαίνοντας ότι το Βελιγράδι από τη μεριά του έκανε ό,τι ήταν στις δυνατότητές του.

«Ό,τι περνούσε από το χέρι μας, από τον διάλογο με τους Αλβανούς του Κοσόβου έως την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των διαπραγματευτικών κεφαλαίων (screening), όλες τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υποστήριξη από τις Βρυξέλλες, όλα αυτά τα κάναμε. Οι Βρυξέλλες πρέπει να λάβουν απόφαση, αν επιθυμούν τη Σερβία στην Ευρώπη. Οι δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά την επίσκεψή της στο Βελιγράδι, ήταν ενθαρρυντικές» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της κας Μογκερίνι, ότι εφέτος ενδέχεται να ανοίξουν τα πρώτα κεφάλαια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας στο σχόλιο δημοσιογράφου, ότι φαίνεται πως τίποτα από όσα υλοποιεί η σερβική κυβέρνηση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, αν και οι Βρυξέλλες τις επιδοκιμάζουν, δεν είναι αρκετό, αλλά σημαντική είναι μόνον η συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας, και ότι η πίεση για εφαρμογή της ασκείται μόνο στη Σερβία, ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι δεν ζήτησε ποτέ από Ευρωπαίο αξιωματούχο για τη Σερβία κάτι περισσότερο από αυτό που άξιζε.

«Είναι γνωστό ότι δεν μου αρέσει να παραπονιέμαι, ποτέ δεν έκλαψα στον ώμο Ευρωπαίων αξιωματούχων, ζητώντας για τη Σερβία κάτι περισσότερο από αυτό που άξιζε. Ωστόσο, είναι ακριβές ότι το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης για τον διάλογο με τους Αλβανούς ασκείται στη δική μας πλευρά. Το ευρωπαϊκό μέλλον είναι σημαντικό και αξίζει την προσπάθεια του καθενός από εμάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σε θέση να δούμε και να αισθανθούμε την προκατάληψη ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Με αφορμή την αναγγελία από την Πρίστινα, μετά την αναχώρηση της Φεντερίκα Μογκερίνι, ότι θα υιοθετηθεί ψήφισμα για γενοκτονία της Σερβίας στο Κόσοβο, ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ότι η ιδέα για το ψήφισμα γεννήθηκε «από τον φόβο του Χασίμ Θάτσι και ορισμένων άλλων παραγόντων, λόγω της συγκρότησης του ειδικού δικαστηρίου, το οποίο θα ασχοληθεί με ανθρώπους στο Κόσοβο που διέπραξαν εγκλήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν προσπαθήσουν να υιοθετήσουν κάτι τέτοιο στη Βουλή του Κοσόβου και με κάποιο θαύμα εξασφαλίσουν πλειοψηφία, δεν ξέρω πώς σκέφτονται να συζητούν μαζί μας μετά από αυτό» είπε ο κ. Βούτσιτς.

Παράλληλα, σημείωσε ότι σε όλους τους αξιωματούχους της διεθνούς κοινότητας και στην κα Μογκερίνι έθεσε ερώτημα, για το οποίο δεν έλαβε απάντηση και αφορά στην πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

«Σέβομαι την Αλβανία, έχω ορθές σχέσεις με τον κ. Ράμα, αλλά είπα ότι, αν σχεδίαζα στον τοίχο του σπιτιού του πατέρα μου τον χάρτη της Μεγάλης Σερβίας, αυτό θα γινόταν κύρια είδηση στο CNN. Η Σερβία θα αποδοκιμαζόταν. Όταν πρόκειται για τον χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας, δεν υπήρξε καμία δήλωση καταδίκης για αυτό που συνέβη στην Αλβανία. Αυτό δείχνει δύο μέτρα και δύο σταθμά» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης