Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για το κρίσιμο δημοψήφισμα αναφορικά με την παραμονή ή μη της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC, το βράδυ της Κυριακής, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα αποδεχτεί την όποια απόφαση των Βρετανών πολιτών για το μέλλον της χώρας τους. Υποστήριξε, όμως, πως θα πρόκειται για μία «μη αναστρέψιμη» απόφαση. «Η έξοδος από την Ε.Ε. θα είναι οριστική» ξεκαθάρισε.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δέχτηκε επιθετικές ερωτήσεις από τα μέλη του επιλεγμένου κοινού στο στούντιο του BBC για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί την εκστρατεία​

Η προεκλογική εκστρατεία εν όψει του δημοψηφίσματος επαναλήφθηκε την Κυριακή έπειτα από τριήμερο διάλειμμα λόγω της δολοφονίας της βουλευτού Τζο Κοξ, με όλα τα μεγάλα πολιτικά ονόματα από τις δύο αντίπαλες παρατάξεις να εκθέτουν τα επιχειρήματά τους με άρθρα σε κυριακάτικες εφημερίδες και με τηλεοπτικές εμφανίσεις. Ο Ντέιβιντ Κάμερον δέχτηκε επιθετικές ερωτήσεις από τα μέλη του επιλεγμένου κοινού στο στούντιο του BBC για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί την εκστρατεία, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για απόπειρα κατατρομοκράτησης των πολιτών.

Απαντώντας ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι σε περίπτωση Brexit είναι υπαρκτοί, παραπέμποντας στις αναλύσεις της συντριπτικής πλειονότητας των οικονομολόγων και των μεγάλων ανεξάρτητων οργανισμών εντός και εκτός Βρετανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντικρουόμενες θέσεις

Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε στο ITV ότι η έξοδος από την Ε.Ε. θα στοίχιζε στη Βρετανία τουλάχιστον 5% με 6% του ΑΕΠ της. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ σημείωσε σε άρθρο του ότι η χώρα δεν θα περνούσε σε ύφεση έπειτα από ένα Brexit, ενώ μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του BBC είπε ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να γίνει ένας φάρος προοδευτικότητας εκτός Ε.Ε. για όλο τον κόσμο.

Η προεκλογική εκστρατεία εν όψει του δημοψηφίσματος επαναλήφθηκε την Κυριακή,​ με όλα τα μεγάλα πολιτικά ονόματα να εκθέτουν τα επιχειρήματά τους με άρθρα σε κυριακάτικες εφημερίδες και με τηλεοπτικές εμφανίσειςΣτην ίδια εκπομπή ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανώτατο όριο στον αριθμό των μεταναστών στο πλαίσιο της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών εντός Ε.Ε., επικρίνοντας την κυβέρνηση των Συντηρητικών αλλά και τις Βρυξέλλες για την πολιτική λιτότητας που περιορίζει τους διαθέσιμους πόρους για τους πολίτες.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων έναντι της Ελλάδας, λέγοντας ότι «αν επιτρέπεται η εξάπλωση της φτώχειας, είναι επόμενο πολλοί άνθρωποι να αναζητούν διέξοδο σε μια άλλη χώρα».

Πολ Κρούγκμαν: «Η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα»

Το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία είναι μια επιλογή ανάμεσα στο κακό και στο λιγότερο κακό, υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «New York Times» ο Πολ Κρούγκμαν.

Ο Πολ Κρούγκμαν

Ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν πρέπει να υπερβάλλουμε για τις συνέπειες που θα έχει η χώρα, αν αποχωρήσει». «Η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα… Θα ψήφιζα “Remain”. Θα το έκανα με πλήρη επίγνωση πως η Ε.Ε. είναι βαθιά δυσλειτουργική και δείχνει λίγα σημάδια μεταρρύθμισης. Αλλά μια έξοδος της Βρετανίας πιθανότατα θα έκανε τα πράγματα χειρότερα, όχι μόνο για το Λονδίνο αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη» επισημαίνει.

Όσον αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου, ο κ. Κρούγκμαν θεωρεί ότι το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο.

«To Βrexit θα έκανε τη Βρετανία πιο φτωχή. Δεν θα οδηγούσε αναγκαστικά σε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά δίχως αμφιβολία θα έπληττε το βρετανικό εμπόριο με την υπόλοιπη Ευρώπη, μειώνοντας την παραγωγικότητα και τα εισοδήματα. Με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς μου, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με άλλες εκτιμήσεις, η Βρετανία στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα ήταν φτωχότερη κατά 2% περίπου» δηλώνει.

​Ένα Brexit θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις που εξαπλώνονται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, σύμφωνα με τον ΚρούγκμανΠαράλληλα, πιστεύει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το Brexit να υπονομεύσει το City -πηγή σημαντικών εξαγωγών και εσόδων για τους Βρετανούς. Ο κ. Κρούγκμαν εκτιμά, επίσης, ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση πως μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα λειτουργούσε ως ένα ισχυρό σοκ στις ελίτ των Βρυξελλών και θα τις ανάγκαζε να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιθανότερο σενάριο είναι πως ένα Brexit θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις που εξαπλώνονται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ωστόσο, ο κ. Κρούγκμαν χαρακτηρίζει υπερβολικές τις ανησυχίες για πρόκληση οικονομικής κρίσης από μια έξοδο της Βρετανίας.

«Η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα. Έχει δικό της νόμισμα και μπορεί να δανειστεί σε αυτό το νόμισμα, οπότε δεν κινδυνεύει από φυγή κεφαλαίων που θα προκαλούσαν νομισματικό χάος. Τις τελευταίες εβδομάδες οι πιθανότητες μιας ψήφου υπέρ του Leave έχουν ενισχυθεί, αλλά τα βρετανικά επιτόκια έχουν πάει κάτω και όχι πάνω, ακολουθώντας την παγκόσμια πτώση των αποδόσεων» υπογραμμίζει.

Ρόμπερτ Ζέλιγκ: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν Brexit

Το θέμα του Brexit τέθηκε επί τάπητος στη δεξαμενή σκέψης «American Enterprise Institute», κατά την οποία κατέθεσαν τις απόψεις τους γνωστοί Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι.

Ο Ρόμπερτ ΖέλιγκΑρχικά στην εκδήλωση μίλησε ο Ρόμπερτ Ζέλιγκ, διατελέσας -μεταξύ άλλων- πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και σήμερα επικεφαλής των διεθνών συμβούλων της Goldman Sachs. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας των ΗΠΑ να υπάρξει πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση στην Ευρώπη και ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

Όπως ανέφερε, ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής στρατηγικής ήταν η πεποίθηση ότι η Γερμανία είναι η χώρα που ασκεί τη μέγιστη επιρροή στην Ε.Ε. Το στρατηγικό όφελος των ΗΠΑ από την ευρωπαϊκή ενοποίηση εστιαζόταν στην ανάγκη καλύτερης πρόσβασης στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και τη θεώρηση ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης είναι μέγιστης σημασίας για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και παγκόσμια. «Οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση στην ολοκλήρωση της Ε.Ε. θα ήταν επικίνδυνη και ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ» είπε.

Νάιλ Γκάρντινερ: Το Brexit θα ενισχύσει τη Μ. Βρετανία

Σε άλλο πάνελ ο Νάιλ Γκάρντινερ, διευθυντής στο «Margaret Thatcher Center for Freedom» του «Heritage Foundation», ανέπτυξε επιχειρήματα υπέρ του Brexit.

Ο Νάιλ Γκάρντινερ, διευθυντής στο «Margaret Thatcher Center for Freedom» του «Heritage Foundation»​, ανέφερε ότι ο Κάμερον θα παραιτηθεί αν βγει Brexit από την κάλπηΑφού διαφώνησε με την άποψη ότι η καμπάνια για το Brexit βασίζεται στην αντίδραση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, υποστήριξε ότι η Μεγάλη Βρετανία επιθυμεί μια ισχυρή διμερή συμφωνία εμπορίου με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, εκτίμησε ότι αν βγει η χώρα εκτός Ε.Ε., θα καταστεί ισχυρότερος παγκόσμιος παίκτης.

Όπως ανέφερε, το 80% των ευρωπαϊκών κεφαλαίων διακινείται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι Συντηρητικοί τάσσονται κατά 70% υπέρ του Brexit και ότι ο Κάμερον θα παραιτηθεί σε ενδεχόμενη νίκη του «Leave». Σε μια τέτοια περίπτωση, επικεφαλής των Τόρις θα αναλάβει κάποιος σαν τον Μπορίς Τζόνσον.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε ότι η Ε.Ε. χαρακτηρίζεται από δημοκρατικό έλλειμμα -χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πέντε διαφορετικοί πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών- και ότι εν συνεχεία θα ακολουθήσει η έξοδος πιθανότατα της Γαλλίας. Κλείνοντας, εκτίμησε ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα η κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη.

Ο Σταϊνμάγερ για την επόμενη ημέρα μετά το Brexit

Την άποψή του για τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που ο βρετανικός λαός ψηφίσει υπέρ της εξόδου της χώρας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Αν οι Βρετανοί επιλέξουν την αποχώρηση από την Ε.Ε., τότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σαν να μη συνέβη τίποτα, με 28 πλην ένα μέλη την επόμενη ημέρα. Ενδεχόμενο Brexit θα ζημίωνε σοβαρά το ευρωπαϊκό σχέδιο και τα υπόλοιπα μέλη θα όφειλαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν μια αντιστροφή της διαδικασίας ολοκλήρωσης. Εμείς στην Ευρώπη φέρουμε από κοινού την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε στον εθνικισμό των μεμονωμένων κρατών» ανέφερε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Το Brexit απασχολεί την Ινδία

Το κρίσιμο δημοψήφισμα της Πέμπτης έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε αρκετά κράτη του πλανήτη.

Ενδεικτική είναι η θέση που πήρε η Ινδία, η οποία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών είπε ότι «η Μ. Βρετανία αποτελεί χώρα-πύλη στην Ευρώπη». Το Νέο Δελχί τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. «Ανέκαθεν θεωρούσαμε, και το έχουμε πει καθαρά στο παρελθόν, ότι η Βρετανία είναι η πύλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση» απάντησε ο Σούσμα Σβαράζ, όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Ινδίας απέναντι στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι εναπόκειται στους Βρετανούς να λάβουν την τελική απόφαση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης