Του Κώστα Μπετινάκη

Το τελευταίο διάστημα της προεδρίας Ομπάμα οι σχέσεις Ουάσινγκτον με την κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάου δεν βρισκόταν στα συνηθισμένα επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταταγείτε στον στρατό των ΗΠΑ και πολεμήστε για το Ισραήλ. – Εμπρός μαρς!Η ατμόσφαιρα όμως, όχι μόνο επανήλθε με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αναβαθμίσθηκε κιόλας, μια και από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε η νέα διακυβέρνηση ήταν να μεταφερθεί η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Κάτι που ήταν πάγιο αίτημα των Ισραηλινών.

Το σύνηθες ήταν οποιαδήποτε απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που έθιγε το Ισραήλ, να μπλοκάρεται με αμερικανικό βέτο. Έτσι δημιουργεί απορία, πώς δημοσιοποιήθηκε έκθεση του ΟΗΕ που καταγγέλλει το Ισραήλ ότι έχει εγκαταστήσει «καθεστώς απαρτχάιντ που καταπιέζει κυριαρχώντας στο σύνολο του Παλαιστινιακού λαού που βρίσκεται υπό κατοχή».

Η παρέμβαση αυτή του ΟΗΕ, έρχεται σε μια στιγμή που η ισραηλινή κυβέρνηση προωθεί την «επίλυση» του παλαιστινιακού ζητήματος, μέσω της de facto απόφασης για δημιουργίας «ενιαίου κράτους», όταν η ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948 πρόβλεπε πως είχε σκοπό να μετατραπεί σε εθνική εστία των απανταχού Εβραίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση του ΟΗΕ, που εκδόθηκε από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για τη Δυτική Ασία [UN Economic and Social Commission for Western Asia (ESCWA)] και εκδόθηκε στη Βηρυτό, προσφέρει νέα ανάλυση των Ηνωμένων Εθνών, για την κατάσταση που επικρατεί στην Παλαιστίνη.

Η επεξεργασία της έκθεσης έγινε από δύο επικριτές της πρακτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του Ισραήλ:

• Της καθηγήτριας Virginia Tilley των Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νότιου Ιλινόι και
• Του Richard Falk πρώην ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις παλαιστινιακές περιοχές και επίτιμου καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου στο πανεπιστήμιο Princeton.

Η έκθεση επισημαίνει πως το καθεστώς «απαρτχάιντ», είχε διεθνώς καταδικασθεί από την εποχή που εφαρμοζόταν στη Νότια Αφρική και καταγγέλλει το Ισραήλ ως «ένοχο για εφαρμογή πολιτικής και πρακτικών που συνιστούν το έγκλημα του “απαρτχάιντ” – έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας σύμφωνα με το διεθνή νόμο και το καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην έκθεση από «την λεπτομερή ανάλυση της ισραηλινής νομοθεσίας που αποδεικνύει πως λειτουργεί το ισραηλινό καθεστώς του “απαρτχάιντ” μέσω δημογραφικών μηχανισμών».

Για παράδειγμα, «οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα κυβερνώνται υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου, ενώ οι Εβραίοι έποικοι υπακούουν στους πολιτικούς νόμους του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι του Ισραήλ υπόκεινται σε καταπίεση ακριβώς και μόνον επειδή δεν είναι Εβραίοι».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται πως «οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, υφίστανται διακρίσεις ως προς την εκπαίδευση, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, την εργασία και τα δικαιώματα απόκτησης κατοικίας. Χώρια τις εκτοπίσεις και τις κατεδαφίσεις παλαιστινιακών κατοικιών».
Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι απαγορεύεται να εισέλθουν και πάλι στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το Ισραήλ επειδή «αποτελούν δημογραφική απειλή» και θα αλλάξει δημογραφικά την ισραηλινή σύσταση.

Η έκθεση συνιστά την επανασύσταση της ειδικής επιτροπής BDS, (Boycott, Divestment, Sanctions)-(Μποϋκοτάζ για τις εκποιήσεις και τα αντίμετρα)- εναντίον του “απαρτχάιντ” και του ειδικού αντιρατσιστικού κέντρου του ΟΗΕ που λειτουργούσε το 1976-1991. Καλεί επίσης η έκθεση να διαβιβαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ώστε να κριθεί κατά πόσο ευσταθούν οι κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον του Ισραήλ για «απαρτχάιντ».

Ο βοηθός καθηγητής David Keane της Νομικής του Πανεπιστημίου Middlesex, δήλωσε πως η νέα αυτή έκθεση διαφέρει από τις προηγούμενες, επειδή αποδεικνύει πως «το καθεστώς του απαρτχάιντ εφαρμόζεται εις βάρος των Παλαιστίνιων».

Ως τώρα δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση στην έκθεση αυτή του ΟΗΕ από το Ισραήλ. Επίσης εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης αρνήθηκε να την σχολιάσει σε ερώτηση που του υπέβαλε το Al Jazeera.

«Για τους Παλαιστίνιους και τους συμμάχους τους η έκθεση αυτή θα βοηθήσει να δώσει επιχειρήματα στον αγώνα τους» δήλωσε στο Al Jazeera η Nadia Hijab, εκτελεστική διευθύντρια στο al-Shabaka – The Palestinian Policy Network.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης