Πολύς ντόρος έχει γίνει τελευταία με το Captagon, ένα μικροσκοπικό χάπι, που κυκλοφορεί ευρέως ανάμεσα στους τζιχαντιστές. Οι Τούρκοι μάλιστα ανέφεραν ότι πρόσφατα βρήκαν στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, 11 εκατ. τέτοια χάπια. Παρόλα αυτά το Captagon δεν είναι καινούριο ναρκωτικό. Παρασκευάστηκε αρχικά από την Chemiewerk Homburg, με πατέντα κατατεθειμένη το 1962!

Το αποκαλούν «το ναρκωτικό των τζιχαντιστών». Η Washington Post αναφέρεται στο «μικροσκοπικό χάπι που προσφέρει καύσιμο στον πόλεμο της Συρίας και μετατρέπει τους μαχητές σε υπεράνθρωπους». Το BBC το χαρακτήρισε ως «το φάρμακο που τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στη Συρία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανήκει στην οικογένεια των αμφεταμινών. Παρασκευάζεται χημικά, στο εργαστήριο, και «προσομοιάζει» με νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη και η επινεφρίνη (γνωστή και ως αδρεναλίνη). Όταν κάποιος παίρνει Captagon, ο οργανισμός του μεταβολίζει το φάρμακο σε αμφεταμίνη, καθώς και θεοφυλλίνη, ένα μόριο που εμφανίζεται σε μικρές ποσότητες στο τσάι και έχει διεγερτική δράση στην καρδιακή λειτουργία.

Σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC Arabic όμως που παρουσιάστηκε πρόσφατα, χρήστες περιέγραψαν την επίδραση του Captagon ως εξής:

«Ένιωσα λες και ο κόσμος είναι δικός μου, high» είπε ένας χρήστης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να φτιάξεις Captagon «χρειάζεσαι βασικές γνώσεις χημείας και μια ζυγαριά» είπε στο Reuters ο λιβανέζος ψυχίατρος Ramzi Haddad. Συχνά μάλιστα κυκλοφορούν ψεύτικα χάπια Captagon. Οι χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση είναι η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και η Συρία.

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης