Η Βορειοατλαντική Συμμαχία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το νεοεισερχόμενο μέλος της -το Μαυροβούνιο (Montenegro)- στα σχέδια στρατιωτικοποίησης της Βαλκανικής Χερσονήσου. Την καταγγελία κάνει το σερβικό κίνημα «Αντίσταση στην Απελπισία», μέσω του ρωσικού πρακτορείου «Sputnik».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σερβικού κινήματος, «το ΝΑΤΟ εξαπλώνεται συμπεριλαμβάνοντας το Μαυροβούνιο για να δείξει ειδικά στη Σερβία πόσο ισχυρό είναι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, βόμβες είχαν δεχθεί και περιοχές του Μαυροβουνίου, που τότε ακόμη συμμετείχε στην αλήστου μνήμης Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η Ποντγκόριτσα προχώρησε στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, χωρίς να ερωτηθεί ο πληθυσμός που κατά πλειοψηφία είναι αντίθετος».

Το σερβικό αυτό κίνημα (που περιλαμβάνει και Σέρβους κατοίκους στο Μαυροβούνιο) υποστηρίζει πως η χάρτα αυτή θα είναι η πρώτη που θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, μόλις αλλάξει η αμφιλεγόμενη ηγεσία της, εναντίον της οποίας υπάρχουν πλείστες κατηγορίες για πολλαπλά αδικήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα πρέπει να τονισθεί πως η απόφαση να ενταχθεί το Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟ ελήφθη από την εγκληματική ηγεσία της χώρας χωρίς τη λαϊκή έγκριση, όπως αποδεικνύει σχετική έρευνα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την περασμένη εβδομάδα, όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ ενέκριναν την ένταξη του Μαυροβούνιου στη Συμμαχία και προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη σύνοδο που θα γίνεις τις 24-25 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Τον περασμένο μήνα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε καταγγείλει την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως θα έρεπε να προηγηθεί δημοψήφισμα.

*Πληροφορίες από Sputnik
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης