Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι είναι απαραίτητη η αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτή την ανατολική περιοχή της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα. Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, σε δηλώσεις του μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος – που η κυβέρνηση στο Κίεβο θεωρεί παράνομο – στο οποίο σύμφωνα με τους αντάρτες το 80% ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής, περιέγραψε τα ουκρανικά στρατεύματα ως κατακτητές.

«Θα πρέπει να αποχωρήσουν… θα υπερασπιστούμε την περιοχή μας», είπε ο Πονομαριόφ σε δηλώσεις του από ένα οχυρωμένο κτίριο στη Σλαβιάνσκ. Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον η αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ» χρειάζεται τη βοήθεια των ρωσικών στρατευμάτων, ο ίδιος απάντησε: «Το υποστηρίζω αυτό. Χρειαζόμαστε ρωσικά στρατεύματα για να μας παράσχουν σταθερότητα και ειρήνη για το μέλλον της περιοχής», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιοχή Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία ζήτησε σήμερα από την Μόσχα να εξετάσει την εισδοχή της στην Ρωσική Ομοσπονδία ώστε να «αποκατασταθεί η ιστορική δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, ένας από τα ηγετικά στελέχη των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ. Το γραφείο του Ουκρανού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι δεν έχει προς το παρόν κάποια άμεση αντίδραση στην δήλωση αυτή του Πουσίλιν, ηγετικού στελέχους της αυτοανακηρυχθείσας “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”, την οποία έκανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την περιοχή αυτή.

Στο Ντονέτσκ διεξήχθη χθες ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του από την Ουκρανία, το οποίο δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. «Στηριζόμενοι στη βούληση του λαού και στην αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, ζητούμε από την Ρωσική Ομοσπονδία να εξετάσει την εισδοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε. «Ο λαός του Ντονέτσκ αποτελούσε πάντα ένα τμήμα του ρωσικού κόσμου. Για μας, η ιστορία της Ρωσίας είναι η δική μας ιστορία», σημείωσε.

Ο Πουσίλιν πρόσθεσε εξάλλου ότι οι προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου “δεν θα γίνουν” στην “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ”. Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης σήμερα ότι οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ δεν προβλέπουν τη διεξαγωγή την ερχόμενη εβδομάδα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για μια προσάρτηση της περιοχής αυτής στην Ρωσία, όπως φημολογείτο προηγουμένως ότι θα γίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα σήμερα ένα από τα στελέχη των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ο Ρόμαν Λιάγκιν, δήλωσε ότι μια ένταξη στην Ρωσική Ομοσπονδία θα ήταν μάλλον ένα “κατάλληλο βήμα” μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής. Οι ηγέτες των αυτονομιστών δήλωσαν ότι έλαβαν πάνω από το 80% της υποστήριξης του εκλογικού σώματος για την ανεξαρτησία στο χθεσινό δημοψήφισμα. «Η ένταξη στην Ρωσική Ομοσπονδία θα ήταν μάλλον ένα κατάλληλο βήμα», σημείωσε ο Ρόμαν Λιάγκιν, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής των αυτονομιστών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και αυτός στο Ντονέτσκ.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη ναυτικών γυμνασίων στη Βαλτική με τη συμμετοχή των 18 χωρών μελών και μη μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, χωρίς όμως τη Ρωσία, μετά την αναστολή κάθε πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας με αυτή τη χώρα εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης. Η άσκηση αυτή διάσωσης υποβρυχίων με την ονομασία “Dynamic Monarch” –στην οποία θα πάρουν μέρος πολλά είδη στρατιωτικών πλοίων, υποβρύχια, αεροπλάνα και ελικόπτερα– θα πραγματοποιηθεί ως τις 23 Μαΐου από το λιμάνι Γντίνια της Πολωνίας, διευκρινίζει το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του.

Αυτού του είδους τα γυμνάσια έχουν στόχο να ελέγξουν και να ενισχύσουν τις διεθνείς διαδικασίες διάσωσης υποβρυχίων που βρίσκονται σε κίνδυνο, σημειώνει το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στα γυμνάσια αυτά «έπειτα από την απόφαση του ΝΑΤΟ τον προηγούμενο μήνα να αναστείλει κάθε συνεργασία με τη χώρα αυτή σε απάντηση στην παραβίαση από τη Μόσχα του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών αρχών που βρίσκονται στη βάση της συνεργασίας μας», εξήγησε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Λαβρόφ: Για την κρίση στην Ουκρανία να βλέπετε ρωσική τηλεόραση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε σήμερα τους πρεσβευτές των κρατών της Δύσης να βασίζουν τις αναφορές για την κρίση στην Ουκρανία τις οποίες συντάσσουν και αποστέλλουν στις πρωτεύουσές τους σε όσα βλέπουν στη ρωσική τηλεόραση.

Ο Λαβρόφ επέκρινε το Κίεβο διότι εμποδίζει την αναμετάδοση του σήματος των ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών στην ουκρανική επικράτεια και, ανταποδίδοντας τις κατηγορίες της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας σε βάρος της Μόσχας, υποστήριξε πως τα ουκρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ψεύδη σχετικά με την κρίση.

«Προσπαθούν να στήσουν έναν πληροφοριακό αποκλεισμό και, με την απροκατάληπτη πληροφόρηση να μην είναι προσβάσιμη στους τηλεθεατές και τους ακροατές του ραδιοφώνου, λένε εντελώς ασύστολα ψεύδη», σημείωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον ομόλογό του της Ουγκάντας, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα.

«Οι πρεσβευτές στη Μόσχα προφανώς βλέπουν τι μεταδίδει η ρωσική τηλεόραση απευθείας και είμαι βέβαιος ότι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις πρωτεύουσές τους για αυτά που παρακολουθούν να μεταδίδονται ζωντανά. Αλλιώς θα έκαναν μια εντελώς μη επαγγελματική δουλειά», συνέχισε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες δυτικών κυβερνήσεων ότι υποκινεί τις αυτονομιστικές τάσεις στην Ουκρανία και υποστηρίζει ότι η γειτονική της χώρα και πρώην σοβιετική δημοκρατία έχει πέσει στα χέρια ακροδεξιών που υποστηρίζουν δυτικές χώρες. Η Μόσχα καλεί τη Δύση να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Κίεβο για να σταματήσει τη βία στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, την ευθύνη για την οποία επιρρίπτει στη μεταβατική κυβέρνηση. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γνωρίζουν επακριβώς τι εκτυλίσσεται στην Ουκρανία», τόνισε ακόμη ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δυτικές δυνάμεις προσπαθούν να φορτώσουν στη Ρωσία μια ευθύνη που δεν είναι δική της.

Οι αρχές της Ουκρανίας λένε ότι το δημοψήφισμα που διεξήχθη σε δύο περιφέρειες στο ανατολικό τμήμα της χώρας ήταν παράνομο, ενώ η ΕΕ επέκρινε έντονα τη διαδικασία. Η Ρωσία λέει ότι σέβεται το αποτέλεσμα και τη «λαϊκή βούληση». Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι προς το παρόν δεν προγραμματίζονται νέες διεθνείς συνομιλίες σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και ότι οι συζητήσεις αυτού του είδους δεν θα συνέβαλαν στη διευθέτηση της κρίσης εάν δεν υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Ουκρανία.

Σχεδόν το 98% (97,5%) των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην πόλη Σλοβιάνσκ ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής σε ρωσικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, 72,575 κάτοικοι της –πολιορκημένης από τις ουκρανικές δυνάμεις- πόλης προσήλθαν στις κάλπες, με 70.743 από αυτούς να υποστηρίζουν την ανεξαρτησία.

Σε περιοχές που υπήρχε ανταλλαγή πυρών οι κάλπες έκλεισαν με δυο ώρες καθυστέρηση, στις 10 το βράδυ.

Στο μεταξύ, η Μόσχα προειδοποίησε το Κίεβο ότι θα προχωρήσει σε «συμμετρική απάντηση», μετά την απόφασή του να απαγορεύσει τη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης