Το πιάνο που εμφανιζόταν σε μια από τις κλασικότερες ταινίες, την «Καζαμπλάνκα» του 1940, στο οποίο έπαιζε ο πιανίστας Σαμ το κλασικό τραγούδι «As time goes by», πουλήθηκε για ποσό λίγο μεγαλύτερο από 600.000 δολάρια σε δημοπρασία που έγινε στη Νέα Υόρκη.

Στη θρυλική σκηνή του πιάνου, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν ρωτάει τον Σαμ (Dooley Wilson): «Που είναι ο Ρικ;» (Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ) και τον παρακαλεί: «Παίξε το τραγούδι μας, Σαμ, για τον παλιό καλό καιρό». Στην ταινία, το πιάνο εμφανίζεται για πρώτη φορά στη σκηνή όπου ο πιανίστας παίζει σε ένα μπαρ στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια απαντά στο μπαρ που έχει ανοίξει ο Ρικ στην Καζαμπλάνκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οίκος δημοπρασιών Σόθμπις αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του αγοραστή. Το πιάνο το διέθεσε προς δημοπρασία ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του, ένας Ιάπωνας συλλέκτης, για να τιμηθεί έτσι η 70ή επέτειος από την προβολή της ταινίας.

Αρχικά είχε υπολογιστεί πως οι προσφορές θα ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο δολάρια. Ο τελευταίος αγοραστής είχε πληρώσει 154.000 δολάρια σε δημοπρασία στα τέλη του 1980.

Η ταινία προβλήθηκε την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και κέρδισε το βραβείο Όσκαρ. Τα γυρίσματα είχαν γίνει ως επί το πλείστον στο μαροκινό λιμάνι της Καζαμπλάνκα, που τότε ανήκε στη μη κατεχόμενη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πιάνο που έπαιζε ο Σαμ σε μια από τις πλέον αξιοπρόσεκτες σκηνές του φιλμ «Καζαμπλάνκα»:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης