Πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, το Ρίο ντε Τζανέιρο φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση των μεγάλων έργων που θα μεταμορφώσουν την πόλη, εν όψει της διοργάνωσης των Αγώνων το 2016, σε μια πανέτοιμη μητρόπολη.

Το Ολυμπιακό πάρκο του Ρίο θα περιλαμβάνει 34 εγκαταστάσεις, προκειμένου να διεξαχθούν τα ολυμπιακά και παραολυμπιακά αθλήματα, ενώ αναμένεται να φιλοξενήσει 20.000 δημοσιογράφους. Σε αντίθεση με το Λονδίνο όμως, το Ολυμπιακό Στάδιο δεν θα βρίσκεται μέσα στο πάρκο, αφού η Βραζιλία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το ιστορικό στάδιο Μαρακανά τόσο για το στίβο όσο και για τις τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων. Ήδη το Ρίο φαίνεται πως είναι – όχι πίσω αλλά – μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η ΔΟΕ, καθώς πολλές εγκαταστάσεις έχουν ήδη κατασκευασθεί. Το Ολυμπιακό πάρκο υπογράφει το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Aecom, το οποίο κατασκεύασε και το Ολυμπιακό πάρκο του Λονδίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος των αρχιτεκτόνων είναι το πάρκο να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, που μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες να μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την πόλη – και όχι σαν ένα αναξιοποίητο περιττό βάρος. Ήδη μελετώνται τρόποι, ώστε διάφορες ολυμπιακές εγκαταστάσεις να μετασκευαστούν σε σχολεία ή άλλα δημόσια κτήρια. Στις εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσιεύει η «Daily Mail» φαίνεται πως οι αρχιτέκτονες έχουν προχωρήσει σε σημαντική εφαρμογή της τεχνογνωσίας τους που απέκτησαν από τους Αγώνες του Λονδίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγάλο «αγκάθι» του Ρίο είναι το σχετικά «φτωχό» δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς διαθέτει μόλις δύο γραμμές μετρό για μια πόλη 6 εκατομμυρίων κατοίκων. Ωστόσο, οι σχεδιαστές του ολυμπιακού πάρκου δεν δείχνουν να αγχώνονται ιδιαίτερα, αφού είναι αισιόδοξοι ότι η πόλη θα έχει κάνει σημαντική δουλειά μέχρι τους Αγώνες, καθώς σε πρώτη φάση μεταμορφώνεται για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο θα φιλοξενήσει το 2014, και κάτι τέτοιο αναμένεται να λειτουργήσει σαν μία πρόβα τζενεράλε.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης