Υπουργοί της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Σλοβακίας και της Πορτογαλίας συναντήθηκαν στις 9 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και τον αρμόδιο για θέματα Ε.Ε. υπουργό της Τουρκίας Volkan Bozkır, εν όψει της διάσκεψης σήμερα και αύριο στην Ολλανδία (που έχει την προεδρία της Ε.Ε.) για το προσφυγικό.

«Η αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης και η ενθάρρυνση της κανονικής και ελεγχόμενης μετανάστευσης είναι από τα θέματα που απασχολούν τόσο την Τουρκία όσο και την Ε.Ε.» είπε ο Çavuşoğlu. «Έχουμε ήδη έναν οδικό χάρτη για το θέμα που εφαρμόζεται από τις 4 Απριλίου και θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Bert Koenders συνόδευαν ο Σλοβάκος ομόλογός του Miroslav Lajcak, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Harlem Desir και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Margarida Marques.

Όπως δήλωσαν, στη συνάντηση εξετάστηκαν ζητήματα σχετικά με την ενέργεια, την οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, νομικά θέματα, αλλά και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με το προσφυγικό-μεταναστευτικό να τίθεται στο επίκεντρο.

«Συμφωνήσαμε πως θα πρέπει να τελειώνουμε με το ζήτημα των λαθρεμπόρων» είπε ο Koenders, υπενθυμίζοντας ότι προηγουμένως η ομάδα των Ευρωπαίων υπουργών είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που έχει υπογραφεί ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Bozkır θα παραστεί στη συνάντηση των υπουργών της Ε.Ε. στις 11-12 Απριλίου στην Ολλανδία, με κύριο θέμα τη μεταναστευτική κρίση και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο ζήτημα αυτό.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που εκδόθηκαν στις 8 Απριλίου από τη Διεθνή Οργάνωση Μεταναστών (IOM), περισσότεροι από 152.000 άνθρωποι πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία από την 1η Ιανουαρίου, τα τρία τέταρτα από τους οποίους ήταν Σύροι. Άλλοι 366 άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθεια να διασχίσουν τη θαλάσσια διαδρομή προς τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Όπως ανακοίνωσαν οι ελληνικές λιμενικές αρχές, η 5η Απριλίου ήταν η πρώτη ημέρα χωρίς να σημειωθεί άφιξη μεταναστών, εδώ κι έναν χρόνο, σύμφωνα με την ΙΟΜ.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Sandro Gozi έχει δηλώσει πως η χώρα του με τη συνεργασία της Αλβανίας εργάζεται από κοινού «για να εμποδίσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας μεταναστευτικής διόδου μέσω των ελληνο-αλβανικών συνόρων, παρόλο που δεν έχουμε διαπιστώσει κάποια αύξηση των μεταναστευτικών ροών μέσω της Αλβανίας».

Πληροφορίες από hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης