Για να βγει αλώβητη από το σκάνδαλο των δωροδοκιών η κυβέρνηση της Τουρκίας κάνει «λίφτινγκ» στο δικαστικό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν θα προβεί σε σημαντικές αλλαγές στη δομή της δικαστικής εξουσίας, ξεκινώντας από το Ανώτατο Σώμα Εισαγγελέων και Δικαστών και εν συνεχεία το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Άγκυρας, η αναδιάρθρωση του δικαστικού συστήματος γίνεται νομότυπα, με βάση δηλαδή, τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη λάβει έγκριση σε δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2010. Το «λίφτινγκ» στο δικαστικό σύστημα έχει στόχο να φρενάρει την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για να ρίξει φως στο σκάνδαλο διαφθοράς, επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα.

Κι ενώ ο «σουλτάνος» Ερντογάν προσπαθεί να σώσει την… καρέκλα του, κάνει λόγο για «μίνι πραξικόπημα» πίσω από το σκάνδαλο με τις μίζες και τις δωροδοκίες αλλά και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί και σε άλλες περιοχές της χώρας . Το κύμα διαδηλώσεων, που έχει στόχο την απομάκρυνσή του από την εξουσία, δείχνει ότι, η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη για τον Τούρκο πρωθυπουργό μετά τις παραιτήσεις υπουργών, τις συλλήψεις υιών υπουργών και τους διαδηλωτές να βροντοφωνάζουν καθημερινά «πιάστε τον κλέφτη» και «Ερντογάν παραιτήσου».

Στο μεταξύ, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, επικρατεί έντονη ανησυχία και για την τουρκική οικονομία. Η τουρκική λίρα υποχωρεί σημαντικά έναντι του δολαρίου και του ευρώ με τους ξένους επενδυτές να ρευστοποιούν τις τουρκικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης