Το Δικαστήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) έδωσε νέα παράταση – την τελευταία όπως ανακοίνωσε – στην Τουρκία για να υποβάλει τις ολοκληρωμένες γραπτές κατηγορίες εναντίον των φυλακισμένων δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet, ως τις 7 Νοεμβρίου.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε καθώς η τουρκική κυβέρνηση είχε ζητήσει νέα παράταση – η προηγούμενη έληξε στις 24 Οκτωβρίου – επειδή όπως υποστήριζε «οι πληροφορίες και τα λεπτομερή ντοκουμέντα συγκεντρώνονται ακόμη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Δικαστήριο είχε απαιτήσει από την τουρκική κυβέρνηση να υποβάλει τα απαιτούμενα έγγραφα με τα οποία στηρίζει τις κατηγορίες της εναντίον των δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας αρχικά ως τις 2 Οκτωβρίου. Είχε δοθεί νέα παράταση ως τις 24 Οκτωβρίου μετά από νέο τουρκικό αίτημα.

Το δικαστήριο ECHR, έχει ανακοινώσει ότι από τις 2 Μαρτίου έχει υποβληθεί προσφυγή από τους εργαζόμενους στην Cumhuriyet η οποία βασίζεται «στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και ασφάλειας», που έχει παραβιασθεί από την «εκτός νόμου παρατεταμένη προφυλάκιση και τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δημοσιογράφοι επίσης, έχουν καταγγείλει ότι η παρατεταμένη κράτησή τους «οφείλεται σε πολιτικά κριτήρια και γίνεται ως αντίποινα για την αντιπολιτευτική τους στάση».

Οι δημοσιογράφοι και τα μέλη του προσωπικού της εφημερίδας που είναι προφυλακισμένα περιμένοντας να δικαστούν στην Τουρκία είναι περίπου 20. Θ δικαστούν ως μέλη της «τρομοκρατικής Οργάνωσης FETO» ή κατηγορούμενοι για δημοσιεύματα σχετικά με τις δραστηριότητες του ΡΚΚ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης