Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν στα περίχωρα της βόρειας συριακής πόλης Μάνμπιτζ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Η συμφωνία προβλέπει την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από την περιοχή και την παράδοση του ελέγχου της πόλης στα «ντόπια στοιχεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο ανέφερε ο Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση στην Σαμψούντα. «Αυτή τη στιγμή είναι στο Μάνμπιτζ ο τουρκικός στρατός και περιπολεί. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις άρχισαν να αποχωρούν από εκεί»,ανέφερε στους συγκεντρωμένους. 

Νωρίτερα αυτό τον μήνα η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον ενέκριναν έναν οδικό χάρτη για την απόσυρση της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας από τη Μάνμπιτζ, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης δυνάμεων της Τουρκίας και των ΗΠΑ στην περιοχή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη νότια επαρχία της Αττάλειας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «οι τουρκικές δυνάμεις θα εισέλθουν στην πόλη βήμα προς βήμα». 

Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι «η Μάνμπιτζ θα εκκαθαριστεί όσο το δυνατόν συντομότερα από τους μαχητές των Κούρδων της Συρίας – YPG και του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK)».

Λίγο νωρίτερα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν γνωστοποιήσει ότι Τούρκοι και Αμερικανοί στρατιώτες ξεκίνησαν περιπολίες σήμερα στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Άγκυρας -Ουάσιγκτον.

Σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο τουρκικός στρατός ανέφερε ότι οι περιπολίες διεξάγονται ανεξάρτητα η μία από την άλλη κατά μήκος της περιοχής μεταξύ της Μάνμπιτζ και της περιοχής τον έλεγχο της οποίας ανέκτησε η Τουρκία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης