Oι σφοδρές χιονοπτώσεις, που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα το Αφγανιστάν, έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των 50 κατοίκων ενός χωριού, το οποίο θάφτηκε κάτω από τόνους χιονιού.

Η χιονοστιβάδα έπληξε οικισμό στην απομακρυσμένη επαρχία Νουριστάν, στο βορειοανατολικό τμήμα της ασιατικής χώρας, στα σύνορα με το Πακιστάν. Ομάδες διάσωσης δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες, έχοντας στην κατοχή τους πενιχρά μέσα, όπως μετέδωσε το Skynews. «Τουλάχιστον 50 σοροί έχουν ανασυρθεί. Ωστόσο, δεν έχουμε καταφέρει να προσεγγίσουμε και ένα άλλο χωριό που θάφτηκε (κάτω από το χιόνι)» τόνισε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μοχάμαντ Ομάρ Μοχαμαντί, εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Φυσικών Καταστροφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν γίνει γνωστή η νέα τραγωδία, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 54 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί από χιονοστιβάδες σε περιοχές στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της χώρας. Στη βορειοανατολική επαρχία Μπαντακσάν, 18 άνθρωποι (ανάμεσά τους και δύο παιδιά) βρήκαν τραγικό θάνατο το βράδυ του Σαββάτου, όταν τα σπίτια τους καταστράφηκαν από τόνους χιονιού που κατέβηκαν από το βουνό. «Αρκετοί είναι ακόμα παγιδευμένοι. Προσπαθούμε να τους σώσουμε» τόνισε σε δηλώσεις του εκπρόσωπος της συγκεκριμένης επαρχίας.

Παγιδευμένοι στο χιόνι

Όπως μετέδωσε το BBC, υπάρχουν αναφορές ότι δύο οδηγοί αυτοκινήτων παγιδεύτηκαν στα οχήματά τους και πέθαναν από το πολικό ψύχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο γειτονικό Πακιστάν, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο από χιονοστιβάδα, 9 από τους οποίους στην πόλη Τσιτράλ​Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις, την ώρα που κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή στο ζωικό τους κεφάλαιο, καθώς πολλά από τα ζώα τους έχουν πεθάνει από το κρύο. Με το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού να βρίσκεται αντιμέτωπο με τη φτώχεια, την οικονομία της χώρας να βρίσκεται στα… τάρταρα και το μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου να είναι απαρχαιωμένο, πολλές επαρχίες έχουν κυριολεκτικά αποκοπεί.

Λόγω του χιονιά, το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Καμπούλ παρέμεινε κλειστό για αρκετές ώρες, την ώρα που αστυνομικοί και στρατιώτες προχώρησαν στον απεγκλωβισμό περισσότερων από 250 οδηγών οι οποίοι παγιδεύτηκαν στα οχήματά τους κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει την Καμπούλ με την επαρχία Κανταχάρ.

Στα περίχωρα της πόλης Τσιτράλ (Πακιστάν)

Στο γειτονικό Πακιστάν τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο από χιονοστιβάδα, 9 από τους οποίους στην πόλη Τσιτράλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης