Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, σε άρθρο που έγραψε για την εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ χθες, ανακοίνωσε ότι καταργεί την φυλάκιση σε απομόνωση για ανήλικους στις ομοσπονδιακές φυλακές, αναφερόμενος στις αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει.

Στο άρθρο του, ο Ομπάμα ανέφερε επίσης ότι η απομόνωση στη φυλακή δεν θα χρησιμοποιηθεί πια ως τιμωρία για παραβάσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πακέτο αλλαγών που σχεδιάζει θα περιλαμβάνει επέκταση του προγράμματος βοήθειας για φυλακισμένους που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες και αύξηση του χρόνου που περνούν οι κρατούμενοι έξω από τα κελιά τους.

Οι αλλαγές τόνισε, θα επηρεάσουν περίπου 10.000 ομοσπονδιακούς κρατούμενους.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην περίπτωση του Κάλιφ Μπράουντερ, ενός Αφροαμερικανού εφήβου, 16 χρονών, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2010 και έμεινε σχεδόν δύο χρόνια σε απομόνωση στη φυλακή της νήσου Ράικερ κοντά στη Νέα Υόρκη. Ο νεαρός αποφυλακίστηκε το 2013 και αυτοκτόνησε δύο χρόνια μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απομόνωση των κρατουμένων, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, «χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από ό,τι χρειάζεται για άτομα όπως ο Κάλιφ, με τραγικά αποτελέσματα – και η κυβέρνησή μου κάνει βήματα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αλλαγές που έχει διατάξει στον τρόπο μεταχείρισης των κρατουμένων θα αποτελέσουν πρότυπο για μεταρρυθμίσεις από πολιτειακά και τοπικά συστήματα φυλακών.

«Υπάρχουν μέχρι και 100.000 άτομα που κρατούνται υπό συνθήκες απομόνωσης σε αμερικανικές φυλακές – συμπεριλαμβανόμενων και ανηλίκων και ατόμων με ψυχικές ασθένειες», είπε ο Ομπάμα, ενώ «μέχρι και 25.000 κρατούμενοι διανύουν την ποινή τους με μήνες ή ακόμα και χρόνια μόνοι τους σε ένα μικροσκοπικό κελί, με μηδαμινή ανθρώπινη επαφή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης