Οι Γερμανοί εκπαιδευτικοί μέσω της «Ένωσης Παιδείας και Επιστημών» (GEW) του Βερολίνου κήρυξαν «πενθήμερη απεργία και εβδομάδα δράσης», η οποία συμπίπτει με την περίοδο των απολυτηρίων εξετάσεων στη μέση εκπαίδευση.

Οι καθηγητές θέτουν θέμα ωραρίου, καθώς φθάνουν να εργάζονται έως 28 ώρες την εβδομάδα, ζητήματα συνθηκών εργασίας και ελλείψεων σε υποδομές, ενώ παράλληλα ζητούν αυξήσεις. Ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων «ναυάγησε» μετά την αποχώρηση της GEW από το τραπέζι και αναμένεται να επαναληφθούν, καθώς ορατό είναι το ενδεχόμενο αναβολής των εξετάσεων από τη Γερουσία του Κρατιδίου. Σε δήλωσή του στην «Berliner Zeitung», ο Ντόριν Ζίμπερνικ, πρόεδρος του GEW, είπε ότι «οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα αναβληθούν για λίγες ημέρες και αυτό δεν είναι και τόσο άσχημο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι υποψήφιοι απόφοιτοι θα μπορούν να βρουν χρήσιμες μία ή δύο μέρες ακόμη για μάθηση». Εν τω μεταξύ, χθες υπήρξε και απεργία των δασκάλων στα δημοτικά σχολεία, η οποία θα επαναληφθεί την Πέμπτη. Είχαν προηγηθεί οι επιτυχημένες απεργίες στην Lufthansa, αλλά κυρίως αυτή των Γερμανών ταχυδρομικών υπαλλήλων.

Η απεργία των ταχυδρομικών διήρκεσε δυόμισι ημέρες και έληξε ύστερα από μια 20ωρη μαραθώνια συνάντηση συνδικαλιστών με αξιωματούχους, στην οποία οι εργαζόμενοι πέτυχαν αύξηση 6% των αποδοχών τους, κάτι που τους απέφερε τουλάχιστον 140 ευρώ περισσότερα κάθε μήνα, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης