Αποθεωτική ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν το βράδυ της Πέμπτης πάνω από ένα εκατ. Καθολικοί στον Πάπα Φραγκίσκο Α’, ο οποίος βρέθηκε στη διάσημη παραλία «Copacabana» στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (WYD) στη Βραζιλία.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (έντονη βροχή και τσουχτερό κρύο), κάτοικοι και τουρίστες του Ρίο ντε Τζανέιρο περίμεναν καρτερικά την άφιξη του Ποντίφικα, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να πάρουν την ευλογία του. Η άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου Α’ έγινε με ελικόπτερο, το οποίο προσγειώθηκε σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου θα έκανε το κήρυγμά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού επιβιβάστηκε σ’ ένα λευκό αυτοκίνητο, διέσχισε μια απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άνθρωποι κάθε ηλικίας με δάκρυα στα μάτια δεν σταματούσαν να τον επευφημούν και να δοξάζουν το όνομα του Κυρίου, κρατώντας αναμμένα κεριά και κινητά τηλέφωνα προκειμένου να «αποθανατίσουν» τις μοναδικές στιγμές.

Φανερά ευδιάθετος ο Ποντίφικας αγκάλιαζε μωρά, αστειευόταν με νέους και φρόντιζε κατά διαστήματα να ζητάει από τον κόσμο να φωνάξει πιο δυνατά. Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έγινε δεκτός μ’ ένα τραγούδι, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση και εκτελεστής του ήταν ο ιερέας Φάμπιο ντε Μέλο.

«Φαίνεται ότι οι “Καριόκας” δεν πτοούνται ούτε από το κρύο ούτε από τη βροχή. Δείξατε ότι η πίστη σας είναι ισχυρότερη», τόνισε με νόημα από τον τεράστιο βάθρο, όπου δέσποζε ένας μεγάλος γαλάζιος σταυρός.

Στη διάρκεια της ομιλίας του φρόντισε να καταγγείλει την «ψευδαίσθηση της ευτυχίας», που προκαλεί στους νέους το χρήμα και η εξουσία. Παράλληλα, κάλεσε τους πλούσιους ανά τον κόσμο να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη της φτώχειας και των ανισοτήτων ανάμεσα στους λαούς.

Νωρίτερα ο Πάπας Φραγκίσκος Α’ είχε επισκεφτεί μια παραγκούπολη από τις πολλές που υπάρχουν στη συγκεκριμένη πόλη, στην οποία και θα φιλοξενηθούν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου (2014) και οι Ολυμπιακοί Αγώνες (2016).

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης