Έρευνα για πιθανή εμπλοκή του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα σε σκάνδαλο εξαγοράς ψήφων βουλευτών στο Κογκρέσο είναι πιθανόν να διατάξουν οι εισαγγελικές Αρχές της χώρας.

Η σχετική υπόθεση έχει οδηγήσει στην καταδίκη πολλών από τους στενούς συνεργάτες του Λούλα, αναφέρουν την Τετάρτη οι εφημερίδες «Ο Εστάντου ντζι Σάου Πάουλου» και «Φόλια ντζι Σάου Πάουλου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εφημερίδες επισημαίνουν ότι ο γενικός ανακριτής Ρουμπέρτου Γκούρζελ έχει προτείνει να υπάρξει δικαστική διερεύνηση του θέματος, έπειτα από την κατάθεση του Μάρκους Βαλέριου, επιχειρηματία ο οποίος ενέχεται στο σκάνδαλο.

Ο Βαλέριου έχει υποστηρίξει πως όχι μόνον ο Λούλα γνώριζε περί της εξαγοράς, αλλά έλαβε και χρήματα από τον ίδιο.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο μπορεί να κλητεύσει τον Λούλα να καταθέσει, καθώς ο πρώην πρόεδρος δεν καλύπτεται πλέον από καθεστώς ασυλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επιχειρηματίας έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 40 ετών για χρηματισμό πολιτικών προσώπων στα πρώτα χρόνια της προεδρίας του Λούλα και η αξιοπιστία του ως μάρτυρα θεωρείται αμφισβητούμενη.

Μεταξύ των άλλων σοβαρών κατηγοριών που εκτόξευσε, ο Βαλέριου υποστήριξε πως ο Λούλα ενέκρινε δάνεια από κρατικές τράπεζες προς το Κόμμα Εργατών.

Το σκάνδαλο της εξαγοράς ψήφων βουλευτών από το κόμμα του Λούλα είχε ξεσπάσει το 2005 και σχεδόν προκάλεσε την πτώση του, καθώς οδήγησε στο εδώλιο πολλά σημαίνοντα στελέχη της κυβέρνησης, ανάμεσα στα οποία και ο πρώην προσωπάρχης του Λούλα, Ζουζέ Ντιρσέου.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης