Έπειτα από μία δεκαετία μετά την κλοπή της στο Καράκας της Βενεζουέλα, βρέθηκε το διάσημο έργο «Οδαλίσκη με κόκκινα εσώρουχα» του Γάλλου ζωγράφου Ανρί Ματίς.

Μετά από μία μυστική επιχείρηση μηνών, το διάσημο έργο του Γάλλου Ανρί Ματίς «αγοράστηκε» από πράκτορες του FBI και η ανταλλαγή έγινε σε ξενοδοχείο του Μαϊάμι, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, την περασμένη Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 46χρονος Πέδρο Αντόνιο Μαρκέλο Γκούζμαν και η 50χρονη Μαρία Μάρθα Ελίζα Ορνέλας Λάζο, και οι δύο Μεξικανοί, συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι είχαν τον κλεμμένο πίνακα στην κατοχή τους και προσπάθησαν να τον πουλήσουν έναντι 740.000 δολαρίων στους «αγοραστές». Ο Γκούζμαν έκανε τη διαπραγμάτευση με τους αγοραστές και την Δευτέρα έφτασε από το Μεξικό η 50χρονη Λάζο με τον πίνακα. Η πρώτη αυτοψία συνέτεινε στο ότι ήταν αυθεντικός και τα πράγματα… πήραν το δρόμο τους.

Το διάσημο έργο του 1925 απεικονίζει μία γυμνόστηθη γυναίκα σε χαρέμι να κάθεται στο πάτωμα, φορώντας ένα έντονα κόκκινο εσώρουχο και η αξία του στην αγορά έργων Τέχνης αποτιμάται σε 3 εκατομμύρια δολάρια σήμερα.

Η κλοπή είχε γίνει το 2003 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Καράκας, στην Βενεζουέλα (τότε ονομαζόταν Sofia Imber Contemporary Art Museum), ή τουλάχιστον τότε εντοπίστηκε το αντίγραφο με το οποίο κάποιος είχε αντικαταστήσει το πρωτότυπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης