Βρετανοί μηχανικοί εργάζονται πάνω στην κατασκευή ενός βιονικού χεριού, το οποίο -όπως ισχυρίζονται- είναι τόσο περίπλοκο, όσο και ένα κανονικό, αλλά αρκετά φθηνό για να καλύψει τις ανάγκες της μαζικής αγοράς.

Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι εξοικειωμένοι με τις συσκευές και έχουν καταφέρει να εκτελέσουν αρκετά δύσκολες αποστολές, όπως το δέσιμο των παπουτσιών. Μεμονωμένοι κινητήρες σε κάθε δάχτυλο επιτρέπουν στον ανάπηρο να μετακινήσει το χέρι και να πιάσει κάτι, με έναν πιο φυσικό και συντονισμένο τρόπο. Τα χέρια δημιουργήθηκαν στο Leeds από την RSL Steeper, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην προσθετική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόθεσή μας είναι πραγματικά να πλησιάσουμε όσο πιο κοντά στην ανθρώπινη μορφή. Τα χέρια που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής στην αγορά περιλαμβάνουν μόνο αρθρώσεις, δηλαδή απλώς μια τυπική λαβή, ενώ αυτό το χέρι περιέχει πληθώρα αρθρώσεων και έτσι μπορεί να αρπάξει ένα ποτήρι κρασί τόσο εύκολα, όσο θα μπορούσε να αρπάξει ένα γκρέιπφρουτ ή κάτι τέτοιο» δήλωσε ο διευθυντής Επιχειρήσεων, Ted Varley. Οι δύο μικροί αισθητήρες που υπάρχουν στο χέρι του ακρωτηριασμένου, χρησιμοποιούν σήματα από τους μυς του χεριού για να ανοίγουν, να κλείνουν και να πιάνουν, δίνοντας στο χέρι μια εξαιρετικά «φυσική» αίσθηση.

Σύμφωνα με το Εuronews, οι μικροεπεξεργαστές που διαθέτει η συσκευή παρακολουθούν συνεχώς τη θέση του κάθε δαχτύλου, παρέχοντας στον ανάπηρο πλήρη έλεγχο των κινήσεων των χεριών. «Έχουμε ένα δεύτερο σετ λαβές για περισσότερες και πιο εξειδικευμένες δουλειές, όπως μια λαβή ώθησης που διευκολύνει τη χρήση μπουκαλιών ψεκασμού και μια λαβή ποντικιού, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κρατήσουν πραγματικά το ποντίκι και να έχουν τη δυνατότητα να κλικάρουν» εξηγεί ο Varley.

Το τμήμα έρευνας αγοράς της RSL Steeper εκτιμά ότι υπάρχουν 130.000 ακρωτηριασμένοι στους δυτικούς πληθυσμούς αλλά περίπου το 5% από αυτούς έχει ανάγκη από χέρια και μπράτσα. Μπορεί η εξέλιξη της τεχνολογίας να τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς, αλλά σε μια τόσο σφικτή αγορά είναι δύσκολο να προβλέψουμε το μέλλον αυτής της συσκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης