Η πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού, η υποχώρηση της δικής του παραγωγής αλλά και η εξ’ ανάγκης πώληση περιουσιακών στοιχείων οδήγησε σε ζημιογόνο πορεία τον πετρελαϊκό όμιλο BP κατά τη διάρκεια του Α τριμήνου.

Η εταιρία ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, έναντι κερδών 5,7 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, με το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού να εξακολουθεί να «στοιχειώνει» τα οικονομικά της μεγέθη, δύο χρόνια μετά το συμβάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 9% στα 95 δισ. δολάρια, ενώ η BP διευκρίνισε ότι το συνολικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών στον Κόλπο του Μεξικού, συμπεριλαμβανομένων και αποζημιώσεων, έφθασε στο επίπεδο των 38 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, η BP «έχασε» το ποσό των 4,8 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου εξαιτίας της πώλησης περιουσιακών στοιχείων κυρίως στις ΗΠΑ σε χαμηλότερη από την πραγματική τους αξία αλλά και της διακοπής λειτουργίας του offshore πετρελαϊκού προγράμματος Liberty στην Αλάσκα. «Τα αποτελέσματα Α τριμήνου επηρεάστηκαν αρνητικά από τη χαμηλότερη τιμή πετρελαίου και φ. αερίου στις ΗΠΑ, αλλά και τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του πετρελαϊκού ομίλου.

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μπομπ Ντάντλι, αυτή τη στιγμή η BP βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο βασικές προκλήσεις-αβεβαιότητες. Η πρώτη αφορά τις επικείμενες δίκες στις ΗΠΑ σχετικά με το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού, οι οποίες ξεκινούν στις 14 Ιανουαρίου 2013, και η δεύτερη το μέλλον της ίδιας της επιχείρησης στη Ρωσία και στην κοινοπραξία που έχει δημιουργήσει υπό την επωνυμία TNK-BP. Σε ό,τι αφορά τις ρωσικές της δραστηριότητες, η BP βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να πωλήσει το μερίδιο των μετοχών που κατέχει στην TNK-BP, αν και τίποτε ακόμη δεν θεωρείται βέβαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης