Ο Σωτήρης Καλυβάτσης άνοιξε την πόρτα του… «σπιτικού» του και φιλοξένησε το ένθετο PIAZZA της εφημερίδας Veto σε μια συνέντευξη διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει.

Κι αυτό, γιατί εδώ και τρία χρόνια μένει στο σκάφος του, τον Ανακρέοντα, το οποίο έχει δέσει στη Μαρίνα Ζέας. Αυτό είναι το καταφύγιό του κι εκεί δέχτηκε να αποκαλύψει όλα όσα αφορούν στον… θαλασσινό τρόπο ζωής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν χρειάστηκε να κατεβώ στην Αθήνα ήρθα από τη θάλασσα με το δικό μου «σπίτι» και ήταν επιλογή μου να μείνω εδώ. Ευτυχώς μπορώ να κανονίζω τις δουλειές ώστε να είμαι στην ώρα μου. Αν δούλευα στην Βενετία και στο Αμστερνταμ που έχει κανάλια, θα ήταν ακόμη πιο ωραία γιατί θα πήγαινα στη δουλειά με το σκάφος».

Τι αν και δεν έχει όλες τις ανέσεις ενός κανονικού σπιτιού; Τίποτε δεν λείπει από το νοικοκυριό του… Αφήστε που ο «καραβονοικοκύρης» τα κάνει όλα και συμφέρει. Μαγειρεύει, σιδερώνει, ξεσκονίζει. Με το πλύσιμο των ρούχων έχει ένα θέμα αλλά ας είναι καλά οι… εθελοντές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι χώροι δεν είναι πολλοί, πρέπει να εξυπηρετούν. Οπότε το κάθε πράγμα είναι στη θέση του. Κάνω αναγκαστικά οικονομία στο νερό και στην ενέργεια και καθαρίζω μόνος μου. Μαγειρεύω ωραία παραδοσιακά πιάτα. Εργένης κανονικότατος. Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι το πλύσιμο των ρούχων. Δεν είναι η καλύτερή μου. Τι να κάνουμε. Ε, να, καμία φίλη που της τα δίνω, ένας καλός άνθρωπος που θα βρεθεί… Το καλοκαίρι που έχω λιγότερη ανάγκη από ρούχα, αν δεν πάω σε κάποια μαρίνα που έχει πλυντήριο, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα πλένω στο χέρι».

Όσο για το έτερον ήμισυ; Πρέπει να… συντονιστεί με το σκάφος. Κι αν πάλι, δεν του βγει …θαλασσο-λύκαινα, ο Σωτήρης δεν ζορίζεται. Λύνει κάβους και μην τον είδατε.

«Δεν γίνεται να υπάρχει έτερον ήμισυ αν δεν μπορεί να… συντονιστεί με το σκάφος. Είναι ο τρόπος ζωής μου. Απαγορεύεται να μου αλλάξει θέση στα πράγματα. Γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστώ οτιδήποτε και πρέπει να ξέρω που είναι. Αν το αλλάξει θα περάσει έξω μαζί με το αντικείμενο. Το σκάφος δεν μπορεί να είναι αχούρι. Πρέπει να είναι τακτοποιημένο. Λένε οι ψαράδες: Θες να παντρευτείς μια γυναίκα και να δεις αν είναι καλή σύντροφος; Την παίρνεις στο καΐκι για 15 μέρες. Αν δεν την ξεμπαρκάρεις και δεν την αμολήσεις στη θάλασσα, παντρέψου την».

Όσο για το αν νοιώθει καπετάνιος απαντά: «Ο καπετάνιος είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Μπορώ να πω εκκολαπτόμενος. Αν κι ασχολούμαι πολλά χρόνια -έχω το δίπλωμα από το 1993- κι έχω κάνει πολλά ταξίδια έχω ακόμη πολλά να μάθω».

Σχετικά με τα τηλεοπτικά του… ταξίδια ο Σωτήρης Καλυβάτσης βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων.

«Μου λείπει η σάτιρα. Έχω, όμως, το εξής θέμα. Δεν με ικανοποιεί να δείχνω απλά αυτά που συμβαίνουν και να τα σχολιάζω. Θέλω να δημιουργώ εικόνα, να μεταμφιέζομαι, να φτιάχνω έναν κόσμο ο οποίος να είναι σε υπερβολή αυτό που βιώνουμε μπας και καταλάβουμε τι τραβάμε. Μπορεί για πολλούς να είναι ξεπερασμένος αυτός ο τρόπος γιατί ήταν και οι «Δέκα μικροί Μήτσοι» και το ΑΜΑΝ. Δεν σκέφτομαι ανταγωνιστικά. Εκεί που είναι να πάει ο καθένας πηγαίνει. Αν συμφωνήσω να κάνω κάτι, δεν είναι αυτοσκοπός μου να είμαι απέναντι από τα παιδιά, ούτε έχω κάτι με τον Κανάκη για να του βγάλω το μάτι. Ίσα, ίσα 10 χρόνια ήμασταν παρέα, γίναμε γνωστοί και καταξιωθήκαμε από τη δουλειά που κάναμε. Δεν τραβάω κανένα ζόρι».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης