Επί δεκαπέντε λεπτά χειροκροτούσαν όρθιοι την Κυριακή τον Michael Haneke, ο Roman Polanski, ο David Cronenberg, ο Claude Lelouch, οι αδελφοί Dardenne και ο Alexander Payne, αμέσως μόλις έπεσαν οι τίτλοι τέλους της ταινίας του «Amour» την Κυριακή το βράδυ.

Οι σκηνοθέτες ωστόσο δεν ήταν οι μόνοι που κατενθουσιάστηκαν με την ταινία του Haneke, καθώς σύσσωμο το κοινό, που περιελάμβανε πολλές διασημότητες της έβδομης τέχνης, εγκατέλειψε την καρέκλα του για να σταθεί όρθιο, μ’ έναν καλοκουρδισμένο συγχρονισμό που προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στην αίθουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αυστριακός σκηνοθέτης αγκάλιαζε περήφανος τους πρωταγωνιστές του, αφρόκρεμα της γαλλικής υποκριτικής. Τον Jean-Louis Trintignant, την Emmanuelle Riva και την Isabelle Huppert, η οποία δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της. Μπορεί ο Jean-Louis Trintignant, ο οποίος είχε να παίξει στο σινεμά δεκατέσσερα χρόνια, να έλεγε στην συνέντευξη Τύπου ότι ο Haneke τον ταλαιπώρησε πολύ, γιατί είναι από τους πιο απαιτητικούς σκηνοθέτες, αλλά τον δικαίωσε η ενθουσιώδης υποδοχή της ταινίας. Η παρουσία του στο φεστιβάλ των Καννών είναι από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, μετά τον θάνατο της κόρης του, Marie πριν από 12 χρόνια.

Το παγκόσμιο σινεμά, μέσα από μια εκπροσώπηση κορυφαίων σκηνοθετών που βρέθηκαν στην επίσημη πρεμιέρα, υποκλίθηκε στον Haneke, ο οποίος υπογράφει μια ακόμα συγκλονιστική ταινία για τα τελευταία στάδια της ζωής, τον πόνο, την απώλεια, την αρρώστια.

Στις τιμητικές θέσεις βρισκόταν και η Φοίβη Οικονομοπούλου, σύζυγος του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η διθυραμβική υποδοχή της ταινίας, ήταν μια ανταμοιβή για την ταλαιπωρία της πρεμιέρας, που έγινε σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, αφού «άνοιξαν» οι ουρανοί της Κρουαζέτ και ξέσπασε καταρρακτώδης βροχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόκκινο χαλί από μακριά φαινόταν σαν ένα μαύρο χαλί μπαλωμένο με ομπρέλες, στριμωγμένες πάνω από τα κεφάλια των σταρ για να προστατέψουν τις ακριβές τουαλέτες και τα φανταχτερά κοσμήματα. Ο δυνατός αέρας δυσκόλευε ακόμα περισσότερο την, ούτως ή άλλως, δύσκολη «ανάβαση» στα σκαλιά του «Παλέ».

Ο Haneke πάντως, είχε πιάσει από το χέρι τις γυναίκες πρωταγωνίστριες του, την Emmanuelle Riva και την Isabelle Huppert, για να ανέβουν τα σκαλιά.

Σημειώνεται ότι φέτος στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει 22 ταινίες, βρίσκονται ήδη τέσσερις Χρυσοί Φοίνικες, αφού οι Michael Haneke, Abbas Kiarostami, Cristian Mungiu και Ken Loach, έχουν κερδίσει στο παρελθόν την ύψιστη διάκριση του φεστιβάλ.

Στην πρεμιέρα της ταινίας, το παρών έδωσαν ο διευθυντής του φεστιβάλ Thierry Fremaux αλλά και ο πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής Nanni Moretti και η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Aurelie Fillippetti.

Στο κόκκινο χαλί έλαμψαν με τις εμφανίσεις τους η Diane Kruger και ο Ewan McGregor, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής, ο γνωστός ηθοποιός Gael Garcia Bernal και η τραγουδίστρια Cheryl Cole.

Πηγή:ant1
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης