Σε πείσμα των καιρών, η αφρόκρεμα της Ευρώπης χόρεψε στο Παρίσι στο Palais de Chaillot…  Κάθε χρόνο, περίπου 25 νεαρά κορίτσια της υψηλής κοινωνίας της Ευρώπης, από 16 ως 22 ετών, κάνουν τον ετήσιο χορό τους, τον λεγόμενο Bal des Debutantes. Στο χορό των debutantes, κορίτσια «σε ηλικία γάμου» φορούν τις λευκές τουαλέτες τους -ως ένδειξη αθωότητας- και συνοδευόμενες από εξίσου κομψούς συνοδούς επιδεικνύουν τις δεξιότητες που έμαθαν στη London Season Academy.

Πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο γεγονός της καλής κοινωνίας που θέλει να δει τα «βλαστάρια» της να συμμετέχουν σε ένα μείζον κοσμικό γεγονός όπως αυτό. Το Forbes έχει κατατάξει το Bal des Debutantes ως μια από τις 10 πιο αναμενόμενες βραδιές στον κόσμο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ένας χορός που έρχεται από τα βάθη της ευρωπαϊκής παράδοσης: Τα νεαρά κορίτσια της καλής κοινωνίας, πριν παντρευτούν, έπρεπε με αφορμή κάποιο χορό να παρουσιαστούν στη βασιλική αυλή.

Οι νεαροί γαλαζοαίματοι που ήταν παρόντες επέλεγαν ανάμεσά τους την εκλεκτή.
Η εκδήλωση έχει πάντως τις ρίζες της στο 1780 όταν πρωτοδιοργανώθηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο ΙΙΙ για τον εορτασμό των γενεθλίων της συζύγου του, και θεωρήθηκε τελετουργικό «ενηλικίωσης» για τα κορίτσια της ανώτερης τάξης,  και έγινε έθιμο στην Αγγλία ως το 1953, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ το κατάργησε.

Το έθιμο πέρασε στη Γαλλία το 1950 και οι νεαρές γαλαζοαίματες εμφανίζονταν μπροστά στην πριγκίπισσα της Ορλεάνης με λευκά φορέματα, λευκά γάντια και διαδήματα. Καταργήθηκε το 1968 αλλά επανήλθε το 1992.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2003 το Bal ενσωμάτωσε και τις πρώτες γαλαζοαίματες ή πλούσιες νεαρές από την Κίνα, την Αφρική και τις ΗΠΑ. Το φετινό Bal έγινε στο Palais de Chaillot στο Παρίσι, απέναντι από τον Πύργο του Άιφελ και συγκέντρωσε πάλι όλο τον καλό κόσμο της Ευρώπης και όχι μόνο. 

Οι 20 νεαρές, ντυμένες με τουαλέτες υψηλής ραπτικής, έκαναν την είσοδό τους στον κόσμο, όπως επιβάλλεται. Ανάμεσά τους κόμισες, δούκισσες και κόμητες. Μετά την είσοδό τους, τα ζευγάρια χόρεψαν βαλς περιστρεφόμενα αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού.

Τα κριτήρια επιλογής για τον χορό των Debutantes δεν είναι μόνο ο πλούτος. Είναι οι καλοί τρόποι, η παιδεία, οι αξίες και η οικογενειακή παράδοση της κάθε νεαρής. «Δεν επιλέγουμε τα κακομαθημένα παιδιά», δήλωσε η Ophélie Renouard. Ανάμεσα στις γαλαζοαίματες υπήρχε φέτος και η Olivia Hallisey, με βραβείο από την « Google Science Fair », η οποία ανακάλυψε ένα τεστ για τον ιό Εμπολα και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες έφηβες του πλανήτη.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια επίδειξη της υψηλής κοινωνίας και των φορεμάτων υψηλής ραπτικής. Η εκδήλωση ετοιμάζεται μήνες πριν και αποτελεί μεγάλο κοσμικό γεγονός στα υψηλά σαλόνια. Ψηλά τακούνια, σαμπάνια και χορός με αντίστοιχους γόνους της καλής κοινωνίας είναι στο μενού.


Eπιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης