Την αναγκαιότητα ενίσχυσης του συστήματος παρακολούθησης και επαγρύπνησης για τα προβλήματα που δημιουργεί η κατανάλωση φαρμάκων, επισήμαναν σήμερα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου οι πρόεδροι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), αν. καθηγητής Γιάννης Τούντας, και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης.

«Η φαρμακοεπαγρύπνηση είναι αναγκαία, καθώς ακόμα και το πιο απλό φάρμακο έχει παρενέργειες», ανέφερε ο κ. Τούντας, προσθέτοντας ότι οι επαγγελματίες υγείας δεν θα πρέπει να διστάζουν να γνωστοποιούν τις εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων (ΑΕΦ), μέσω της συμπλήρωσης της Κίτρινης Κάρτας και της αποστολής της στον ΕΟΦ, σημειώνοντας ότι όλες οι αναφορές ΑΕΦ καθίστανται ανώνυμες τόσο ως προς τον αναφέροντα όσο και ως προς τον ασθενή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντικείμενο της φαρμακοεπαγρύπνησης είναι ο εντοπισμός, η συλλογή, η παρακολούθηση, η αξιολόγηση, η πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων, ενώ ο θεσμός της Κίτρινης Κάρτας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη σωστή λειτουργία του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Δυστυχώς, όμως, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, το βασικότερο πρόβλημα της φαρμακοεπαγρύπνησης στη χώρα μας είναι ο σχετικά μειωμένος αριθμός αναφορών. Στην Ελλάδα, αν και υπάρχει σημαντική αύξηση του συνολικού αριθμού ΑΕΦ που γνωστοποιούνται ετησίως στον ΕΟΦ -από το 2005 έως και το τέλος του 2011 ο συνολικός αριθμός αναφορών που γνωστοποιήθηκαν στον ΕΟΦ διπλασιάστηκε (από 1.002 σε 2.073 αναφορές)- ο αριθμός των απευθείας αναφορών μέσω της Κίτρινης Κάρτας παραμένει σημαντικά κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι επαγγελματίες υγείας προτιμούν να αποστείλουν την αναφορά ΑΕΦ στον ΕΟΦ μέσω των φαρμακευτικών εταιρειών, παρά απευθείας με τη χρήση της Κίτρινης Κάρτας.

Ειδικότερα, στο τέλος του 2011, οι Κίτρινες Κάρτες αποτελούσαν μόλις το 17% του συνόλου των αναφορών, ενώ οι αναφορές από εταιρείες το υπόλοιπο 83%. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 2005 και 2011 ο αριθμός των αναφορών μέσω Κίτρινης Κάρτας που έλαβε ο ΕΟΦ σημείωσε μικρή αύξηση, περίπου 6,5% (από 322 σε 343 αναφορές), εκ των οποίων μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αφορούσε αναφορές αναποτελεσματικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για υποχρέωση των γιατρών συμμετοχής τους στο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης μίλησε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ότι «η διάγνωση και η θεραπεία είναι ευθύνη του θεράποντα γιατρού. Έχει υποχρέωση όμως και ο ίδιος να καταγράφει τις ανεπιθύμητες ενέργειες, μετά τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, στους ασθενείς του».

Ο ΙΣΑ προτείνει ο κάθε γιατρός να έχει πρόχειρο το έντυπο της Κίτρινης Κάρτας για να μπορεί να το συμπληρώνει όταν παραστεί ανάγκη και καλεί τους γιατρούς να το αποστέλλουν απευθείας στον ΕΟΦ και όχι στις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως συμβαίνει σήμερα.

Η υποβολή της Κίτρινης Κάρτας στον ΕΟΦ πραγματοποιείται με τους εξής τρόπους:

Ηλεκτρονική υποβολή της Κίτρινης Κάρτας στην ηλεκτρονική διεύθυνση στο site του ΕΟΦ http://www.eof.gr/web/guest/yellowgeneral

Έντυπη μορφή στο Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών του ΕΟΦ (Μεσογείων 284, 15562) τηλ. 210 -2040380 ή αποστολή μέσω ταχυδρομείου ατελώς.

Υποβολή με fax, στο 210 6549585.

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης έθεσε και θέμα αποτελεσματικής λειτουργίας του ΕΟΦ, καθώς, όπως είπε, για την επεξεργασία των Κίτρινων Καρτών θα πρέπει ο Οργανισμός να προσλάβει κόσμο, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο κ. Τούντας ο οποίος έκανε λόγο για «αιμορραγία στο προσωπικό», αναφέροντας ότι, πριν από 20 μήνες που ανέλαβε, στον ΕΟΦ υπήρχαν 260 εργαζόμενοι και σήμερα είναι 150.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης