Νίκος Τσιαμτσίκας

Με τη θεσμοθέτηση ειδικού σώματος ενιαίας αντιμετώπισης των διατροφικών σκανδάλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που συστήνεται σύντομα, η Κομισιόν επιδιώκει, να ελέγξει με αποτελεσματικό τρόπο τις περιπτώσεις νοθείας τροφίμων, να προστατέψει τους καταναλωτές και να επιβάλλει αυστηρή τιμωρία στους παραβάτες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόεδρος της ελληνικής καταναλωτικής Οργάνωσης ΚΕΠΚΑ κ. Ευαγγελία Κεκλέκη, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια μεγάλη αναμόρφωση των ελέγχων τροφίμων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και αρκετές αλλαγές σχεδιάζονταν εδώ και καιρό, το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο, με το αλογίσιο κρέας, ανάγκασε την Ευρώπη να περιλάβει, στη σχεδιαζόμενη αλλαγή, μέτρα, για την καταπολέμηση της απάτης, στον τομέα των τροφίμων».

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου η Ευρώπη συνταράχθηκε από μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα, αλλά πλέον, οι ανάγκες του καταναλωτή, απαιτούν τον έλεγχο σε καθημερινή βάση ακόμη και σε ότι αφορά απλούστερες περιπτώσεις νοθεύσεως τροφίμων.

«Η θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά, μέτρων, που στοχεύουν στον εντοπισμό της νόθευσης των τροφίμων, όπως οι ξαφνικοί έλεγχοι και οι σημαντικές κυρώσεις, κινείται, σε θετική κατεύθυνση», σχολιάζει η πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το λαγωνικό των τροφίμων

Την ίδια ώρα ερευνητές του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ερευνούν την κατασκευή μιας μικροσυσκευής η οποία θα μπορεί να ανιχνεύει επικίνδυνες ουσίες για κατανάλωση απο τον άνθρωπο, στα τρόφιμα
Η συσκευή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος FOODSNIFFER, ενα όνομα που ελεύθερα μπορεί να μεταφραστεί ως… «Το λαγωνικό των τροφίμων».

Για την ακρίβεια η συσκευή μπορεί να ελέγχει τη περιεκτικότητα επιβλαβών ουσιών σε τρόφιμα, να συνδέεται ασύρματα με οποιοδήποτε smartphone και να μεταδίδει άμεσα τα αποτελέσματα του ελέγχου στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία. Το πρόγραμμα είναι  πανευρωπαϊκό και συμμετέχουν πολλοί βιομηχανικοί φορείς από Ολλανδία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός αφορά μια συσκευή που χωράει στην παλάμη του ενός χεριού και θυμίζει τις φορητές συσκευές αιμοληψίας που χρησιμοποιούν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Με αισθητήρες μιας χρήσεως, θα μπορεί να ελεγχθεί σε οποιοδήποτε χώρο, οποιοδήποτε προϊόν, για την περιεκτικότητά του ως προς δέκα ουσίες που ανήκουν στις κατηγορίες των φυτοφαρμάκων, των αλλεργιογόνων και των τοξινών. Εκτός από οποιοδήποτε καταναλωτή που θέλει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την ποιότητα της τροφής που φέρνει στο σπίτι του, η συσκευή αυτή μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, εμπόρους τροφίμων, ελεγκτικούς οργανισμούς καθώς και για ανθρώπους με διατροφικές ιδιαιτερότητες, όπως αλλεργίες ή δυσανεξίες.

Οι ερευνητές κατάφεραν να ανιχνεύσουν με τη χρήση αυτής της συσκευής, σε πρώτη φάση την καζεΐνη, τη βασική πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, η οποία διαφέρει από αυτήν του κατσικίσιου. Στην περίπτωση ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και απαιτείται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα εξʼ ολοκλήρου από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, η συσκευή αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο ελέγχου της αυθεντικότητας και επομένως της ασφάλειας των προϊόντων που αγοράζουν.

Στην περίπτωση αυτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την καταπολέμηση της “φέτας μαϊμού”, δηλαδή του άσπρου τυριού που πωλείται ως Φέτα, ενω δεν είναι, παρασκευάζεται δηλαδή απο αγελαδινό και όχι απο κατσικίσιο γάλα και βεβαίως κοστίζει πολύ λιγότερο απο την φέτα…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης