Αύριο το απόγευμα από το Α΄Νεκροταφείο, ο δημοσιογραφικός κόσμος αποχαιρετά τον Κώστα Νίτσο από τους τελευταίους «πατρίκιους» του επαγγέλματος που πίστευαν στο δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και Πρόεδρος του «Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44» Κώστας Νίτσος, χτες την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 95 χρόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, «ο Κώστας Νίτσος, υπόδειγμα αγωνιστή δημοσιογράφου, ριζοσπάστη και προοδευτικού διανοούμενου, δίδαξε και άσκησε δημοσιογραφία υψηλού φρονήματος για περισσότερο από μισό αιώνα. Θεωρούσε ότι ο καλός δημοσιογράφος πρέπει να έχει ήθος, απεριόριστη μόρφωση και το φρόνημα της αποστολής. Αρετές τις οποίες διέθετε ο ίδιος σε υπερθετικό βαθμό και για το λόγο αυτό αποτέλεσε πρότυπο της έντιμης αγωνιστικής δημοσιογραφίας».

Όταν ο Νίτσος είχε αναλάβει το τιμόνι τους (1962 μέχρι το 1975) «ΤΑ ΝΕΑ» διένυαν περίοδο εμπορικής ξηρασίας. Ότι αφότου ανέλαβε κατόρθωσε να εκτοξεύσει τις πωλήσεις σε πάνω από 250.000 φύλλα. Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του μπορεί και να ήταν η ανάδειξη του μέχρι τότε δευτερεύοντος πολιτιστικού με την περίφημη «δεύτερη σελίδα».

Εκτός από τις εφημερίδες στις οποίες υπηρέτησε , το 1961 ο Κώστας Νίτσος δημιούργησε το περιοδικό «Το Θέατρο», ένα από τα πιο προοδευτικά και έγκυρα πολιτιστικά περιοδικά στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 21 Δεκεμβρίου του 1961 εκδόθηκε το πρώτο τεύχος του περιοδικού και μέχρι τον Δεκέμβρη του 1966 είχαν εκδοθεί άλλα τριάντα τεύχη. Το 31ο το πρόλαβε η απριλιανή δικτατορία, η οποία το απαγόρευσε και πολτοποίησε τα εναπομείναντα αντίτυπα του 30ου τεύχους, που είχε αφιέρωμα στον Λόρκα. Το περιοδικό επανακυκλοφόρησε το 1973 και συνέχισε την κυκλοφορία του μέχρι το 1981. Είναι η χρονιά που ο Κώστας Νίτσος είχε αναλάβει Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Ο Κώστας Νίτσος συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του και με την ιστορική εφημερίδα των απεργών συντακτών «Αδέσμευτη Γνώμη», που εκδόθηκε το Μάιο του 1975. Τον Απρίλιο του 1975 η ΕΣΗΕΑ ξεκίνησε απεργία διαρκείας για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων, θέτοντας ταυτόχρονα θέματα ηθικής και δεοντολογίας, με σκοπό την ουσιαστική στήριξη της δημοσιογραφίας.

Οι απεργοί δημοσιογράφοι κάλεσαν τότε τον Κώστα Νίτσο να αναλάβει τη διεύθυνση της «Αδέσμευτης Γνώμης». Κυκλοφόρησε σε χιλιάδες αντίτυπα το ένα και μοναδικό φύλλο της, στις 13 Μαΐου, το οποίο εξαντλήθηκε από το διψασμένο για ενημέρωση αναγνωστικό κοινό και είχε ως αποτέλεσμα να καμφθεί το εκδοτικό κατεστημένο και να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των απεργών δημοσιογράφων.

Ο ίδιος θεωρούσε πάντοτε την ανάθεση από το σώμα των δημοσιογράφων σε εκείνο της διεύθυνσης της «Αδέσμευτης Γνώμης» ως την μεγαλύτερη τιμή στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του.

Για τη νέα ή την τρέχουσα δημοσιογραφική γενιά, πάντως, δεν είχε λίγα να πει.

Ιδιαίτερα όταν σε ειδική εκδήλωση προσφάτως εκδήλωση προς τιμήν του στην Ένωση Συντακτών Αθηνών, αποδέχτηκε την επίδοση του μεταλλίου Ξενοφών, με χαμηλωμένο το βλέμμα.

«Κουπονάτο» χαρακτήρισε το μέλλον του Τύπου όταν είχε ερωτηθεί.

Εχθρός του δεν είναι, κατά τη γνώμη του, τα ηλεκτρονικά μέσα. Όπως ο ίδιος είχε πει κατά την βράβευσή του: «Παλιά όμως», συμπλήρωνε, «οι εφημερίδες έβγαιναν από ανθρώπους που είχαν αγωνιστεί για έντιμη και καθαρή δημοσιογραφία. Σήμερα τη θέση τους έχουν πάρει όργανα της κεφαλαιοκρατίας που ενδιαφέρονται να πλουτίσουν».

Η κηδεία του Κώστα Νίτσου θα γίνει την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2015, στις 15.00 από τον Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Πηγή: styx.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης